időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Van olyan, aki fityiszt mutat

LR
2011.10.31. 15:42

Országos átlagban a háztartások 95 százalékából érkeztek be 14 óráig a népszámlálási adatok.

Virágh Eszter elmondta, hogy még a keddi és a további napokat is felhasználhatják arra, hogy a hétfőn gyűjtött adatokat összesítsék, dokumentálják. A kistelepüléseken szinte teljesen befejeződött az összeírás, a számlálóbiztosok pedig – jellemzően a nagyobb városokban – új címeket is találtak, ahonnan szintén begyűjtötték az adatokat – tette hozzá.

A nagyvárosokban azonban még alacsonyabb szinten állnak, Budapesten átlagosan csak a lakcímek 91 százalékáról érkeztek be a megválaszolt személyi és lakáskérdőívek; a fővárosban a legjobb feldolgozottságú a VI. (98 százalék), illetve a XIX. és a XXI. kerület (97-97 százalék), míg a legkevésbé aktív a III. (83 százalék), valamint a XI. és a XII. kerület (86-86 százalék) – mutatott rá. A szóvivő elmondása szerint országos összehasonlításban Tolna, Zala és Nógrád megyékben szinte 100 százalékos a megválaszolt kérdőívek aránya, a legalacsonyabb aktivitás pedig – Budapesten kívül – Pest, Fejér, Vas, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyében tapasztalható, ahol a kérdőívek 95-96 százaléka érkezett be a rendszerbe. Virágh Eszter felhívta a figyelmet: a november 1. és 8. közötti pótösszeírás során lehetőségük lesz azoknak is nyilatkozniuk, akik eddig nem tették meg.

A nagyobb városokban külön ügyfélszolgálat áll majd rendelkezésre, de a kisebb településeken is fogadják a lakosokat a polgármesteri hivatalokban. Utalt arra: minden megyéből ezres nagyságrendben jelezték a számlálóbiztosok, hogy sokan szemmel láthatóan az adott címen laknak, de nem engednek be senkit a lakásukba, ők a passzív válaszmegtagadók.

Sokkal kevesebben, néhány tucatnyian vannak az aktív válaszmegtagadók, akik szóban vagy írásban nyíltan jelzik, hogy nem hajlandók részt venni a népszámláláson. Mindenki ellen, aki a válaszadást megtagadja, a települések jegyzői eljárást indíthatnak – hangsúlyozta a szóvivő. Kiemelte, a számlálóbiztosok figyelmeztető üzeneteket hagytak az adatot még nem szolgáltató lakosoknak, és ebben az emiatt indítható szabálysértési eljárásra is felhívják a figyelmüket. Ennek hatására folyamatosan jelentkeznek az állampolgárok a zöldszámok (80-200-014, 80-200-224) valamelyikén, vagy bemennek az önkormányzatokba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.