Sikeres lehet az újratárgyalás

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások.

NT
2011. 12. 31. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiegészítő megállapodástervezetben rögzítettek aláírásához a magyar és a svéd félnek legkésőbb január végéig kell rendelkeznie kormánya jóváhagyásával. A Magyar Nemzet értesülései szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter a tárgyalások menetéről folyamatosan tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hivatalos kormány-előterjesztés január 4-re születik az ügyben.

A lap kitér rá, hogy a bérleti díj összege nem változik, a futamidő növelése miatti pénzügyi költségeket pedig kétszázalékos kamat terheli, amelyhez hasonló kondíciójú hitelt a magyar állam se tudna felvenni. 2016-ig a jelenleg érvényes – tíz évre szóló – szerződésben rögzített 216 milliárd forint felénél kevesebbet kellene kifizetni, azt követően pedig a 2003-as szerződés után még ki nem fizetett bérleti díj 10 évre szétosztott részleteit, ami összességében jóval kevesebb lenne, mint a 2006–2016 közötti tíz évre fizetett összeg.

Mozgolódik az ellenzék

A módosításokkal kapcsolatos tárgyalások miatt az ellenzék is felébredt, Vadai Ágnes kérdést szegezett Hende Csaba honvédelmi miniszternek a Magyar Nemzet december 6-i cikkének hatására. Bővebben itt>>>

A gyurcsányista demokrata koalíciós képviselő lépéséről pénteken írt a Népszabadság, amelyre Hende Csaba tárcavezető a napokban adott írásbeli választ. A baloldali lap svéd forrásokra támaszkodik, amelyek szerint a kormány célja, hogy csökkentse a vadászgéplízing éves részleteit a ciklus végéig – amelyek aztán a következő kabinet idején visszaállnának egy magasabb szintre.

Saját csapdájukba estek bele

Érdemes visszaemlékezni 2003-ra, amikor a szocialista Medgyessy Péter koalíciója módosította az első Orbán-kormány 2001-es Gripen-szerződését. Ők ténylegesen előrevették a kisebb törlesztőrészleteket, hogy a választási ciklus végéig ne terheljék őket magasabb összegek. Mivel a szociálliberális koalíció 2006-ban folytathatta a kormányzást, az általuk meghozott döntések következményeivel találták magukat szembe Szekeres minisztersége alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.