Amerikai beavatkozás a magyar belpolitikába? + Videó

Az MNO úgy értesült, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal is találkozót kezdeményezett az amerikai nagykövetség.

Gabay Balázs
2012. 01. 11. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai megkeresésünkre elmondta: tavaly májusban hívták meg az „informális beszélgetésre” . Úgy véli, a találkozó célja egyértelműen az információgyűjtés volt, „egyszerűen meg szerették volna tudni, milyen muníció van a kezünkben. Más ügyekről is szót váltottunk, de az egész Gyurcsányra volt kihegyezve”. A mintegy két órán át tartó, a kormánybiztos véleménye szerint számonkérő jellegű beszélgetés során a nagykövet első titkára elsősorban eljárásjogi aggályokat fogalmazott meg. A kormánybiztosi hatáskör kiterjedése, működése és a társszervekkel összehangolt tevékenység mellett az első titkár azt is megkérdezte, miért folyik politikai üldözés Gyurcsány Ferenc ellen.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a beszélgetést megelőzően sor került egy munkamegbeszélésre is, ahol tíz nagykövet is jelen volt. Eleni Tsakopoulos Kounalakis már itt is nekem szegezett néhány kérdést a tervezett sukorói kaszinóépítés ügyében, pedig Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről ekkor még szó sem volt. Az amerikai mellett az izraeli nagykövet is aggályait fejezte ki az elszámoltatási kormánybiztosság munkájával és az eljárással kapcsolatban. Itt és az áprilisi informális találkozón is kiemeltem: Magyarország jogállam, és az ügyben nem a kormánybiztosság, hanem a nyomozó hatóságok járnak el a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Arról nincs tudomásom, hogy a Legfőbb Ügyészségtől milyen jellegű információt szeretett volna megszerezni a diplomáciai testület, de náluk is érdeklődtek. Szomorúan veszem tudomásul, hogy a nagykövetség ilyen szerepet kíván betölteni ebben az ügyben, vélte a kormánybiztos.



Budai Gyula hozzátette: a sajtót eddig azért nem értesítették az „informális megbeszélésről”, mert nem gondolták volna, hogy ilyen jelentőségű ügy kerekedik majd belőle. „Ezután viszont másképp kommunikálunk.”

A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy az amerikai nagykövetség statisztikai adatszolgáltatás címén az elmúlt időszakban rendszeresen kért információkat a Legfőbb Ügyészségtől. Arra voltak kíváncsiak, hogy név szerint mely szocialista politikussal szemben folyik büntetőeljárás, és milyen stádiumban van a nyomozás. Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet korábban a Legfelsőbb Bíróság elnökével és a Magyar Bírói Egyesület első emberével is megbeszéléseket folytatott a magyar igazságszolgáltatás munkájáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.