Hat párt képviselőivel egyeztet Gripen-ügyben Hende

Hat párt képviselőit hívta meg Hende Csaba honvédelmi miniszter arra a pénteki egyeztetésre, amelyet a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról tartanak.

WA
2012. 01. 06. 5:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztériumban folytatandó megbeszélésre a tárcavezető a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselőjét hívta meg. Az egyeztetés után a honvédelmi miniszter sajtótájékoztatón ismerteti a Gripenek lízingjével kapcsolatos terveket.

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások, aminek köszönhetően kétszeresére (2026-ig) nőhet a futamidő. Így jelentősen csökken a Honvédelmi Minisztérium költségvetését terhelő éves részletek nagysága – írta korábban a Magyar Nemzet.

A kiegészítő megállapodástervezetben rögzítettek aláírásához a magyar és a svéd félnek legkésőbb január végéig meg kell szereznie kormánya jóváhagyását.

Hende Csaba korábban a Népszabadságnak azt mondta, hogy a szaktárca 2004 óta folyamatosan csökkenő finanszírozása és a világgazdasági válság miatt „szükségszerűvé vált a magas forrásigényű programok áttervezése”. A lap szerint a Gripen-szerződés mellett a norvég Kongsberg céggel kötött rádióbeszállítási megállapodást is módosítani akarják. Ezt hivatalosan eddig nem erősítették meg.

Magyarország 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd magyar tulajdonba kerülhetnek. A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort –, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.