Elsomfordálnak Gyurcsány mellől a tollforgatók is

Fogy a levegő Gyurcsány körül, már a korábban baráti sajtó sem bánik kesztyűs kézzel a volt miniszterelnökkel.

2012. 05. 04. 4:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen felütéseik miatt izgalmasak a balliberális hírportálok Gyurcsány Ferenc plágiumügyében, már ami az elmúlt egy-két nap véleményformálását illeti. Az majd csak később derül ki, az MSZP–DK–LMP–4K–JESZ sokszög vonatkozásában mire „jó” Gyurcsány Ferenc víz alá kerülése, először érdemes egy gyorsmérleget vonni arról, miként farolt ki a Balaton-felvidék borszakértője mögül a sajtó, mármint a korábban baráti része.

Csütörtök ugye a hetilapok napja; a Mancsnál címlapsztori („Ennyi volt” + Gyurcsány gondterhelt arcképe), a HVG-nél dettó („Idegen tollak” + diplomás pávatollas bagoly grafika), a 168 Óra viszont reméljük csak egy hetet vár a nagy sztorival a nyomtatottban, de most még csendes, Mester Ákos 600-nál kevesebb leütéses próbálkozása az online-on nem tűnik túl karakteres kiállásnak Gyurcsány Ferenc mellett. A tréfázatos címlapokkal jelentkező HVG témakezeléséről viszont egyvalamit még nem kellene elhallgatnunk: korunk betűje a kép, azonban Gyurcsány, vagyis a főszereplő ábrázata sem a róla szóló címlapon, sem a belső, témaajánló képen nem látható, és maga az írás is csupán egy majálisszínpad mögül kattintott „jépégét” ereszt rá a lapozgatókra. Emlékszünk még, mi volt a schmittes címlap a lemondás előtt? („Talpon marad?” + egész alakos Schmitt Pál-fotó.)
Lapozzunk – vagyis kattintsunk, és maradjunk még a vizualitásnál: Kálmán Olga szerdai ATV-műsorában közösen a vele szemben ülő Gyurcsánnyal jól megállapította, hogy ők korábban már nagyon sokat beszéltek mindenféléről, úgyhogy ez most egy egészen kíméletlen beszélgetés köztük. Bizony, nem volt alákérdezés, sőt, a volt kormányfőnek már az első 11 másodpercben háromszor is adódott (volna) lehetősége igazat mondani. A bemutatás után egyből kezdődik a párbeszéd a kemény kérdező és Gyurcsány Ferenc között:

– Másolta?
– Nem.
– Semennyit?
– Semennyit.
– Senkiről?
– Senkiről.

A Népszava reggel hatkor már internetes felületén is hozta Németh Péter főszerkesztői véleménycikkét, a Balatoni bor című írást. „Csak az a fontos – Gyurcsány szempontjából –, hogy százszázalékosan tisztázza önmagát” – írja a Gyurcsány május elsejei védekezőbeszédekor már a Népszava–MSZP focirangadóra melegítő, aztán onnét a lefújás előtt rosszkedvűen eltávozó Németh Péter. Egy nappal korábban, jegyezzük meg, a lap másik nehézfiúja, Andrassew Iván még „profi oknyomozásnak” merte minősíteni a Hír TV nyitását, erre jött rá egy nappal később a baloldalon mind gyakrabban leírt mondat: „Gyurcsánynak tudnia kell: személye megosztó még a baloldalon is”. A Népszabadság online szorgalmasan pakolássza ki az MTI híreit oldalára, de túlzottan nem megy bele, még a csütörtöki fő történés, Rozs Szabolcs szakgodájának pécsi előásása után sem. A hetilapok „bátrabbak” voltak.

A végén még álljon itt Fodor Gábor Stop.hu által szemlézett blogbejegyzése. „…maga a titokzatos eltűnés is azt látszik alátámasztani, hogy Gyurcsány szakdolgozata körül nincs minden rendben” – látszódik a veretes mondat az egykori jó barát SZDSZ exelnökétől.

A Hír TV Célpont című oknyomozó műsora múlt pénteken közölte: négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt az exsógor Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen írt és adott be szakdolgozatot a pécsi tanárképzőn. Ezt Rozs is megerősítette, hozzátéve, nem tudta, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A DK-vezér a Hír TV kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát, és „inspirálta” is az írásmű. A Hír TV vasárnap este újabb riportfilmet szentelt a plágiumbotránynak, ebben már azt állítva: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas gyurcsányi dolgozat minden ponton egyezik Rozséval. Rozs Szabolcs dolgozata csütörtökön került elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.