Gyurcsány a DK bizalmáért küzd

A Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak írt körlevelében arra kérte Gyurcsány Ferenc híveit, hogy küzdelme közepén ne hagyják őt cserben, és bízzanak benne – írja a Magyar Nemzet.

MNO
2012. 05. 08. 2:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus érdemben nem tudta cáfolni, hogy MSZMP-s párttagtársa volt a szakvizsgabizottság elnöke, akinél megvédte plágiumgyanús szakdolgozatát.

Kevés emlékem van egykori szakdolgozatomról. Csak túl akartam lenni az egészen. Nem szántam sok energiát rá, de hogy egyszerűen lemásoltam valaki másét, az hazugság – közölte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak írott levelében. A főiskolai KISZ-ben is aktívan tevékenykedő Gyurcsány elmesélte, többször is próbálkozott, hogy otthagyhassa a tanárképzőt, ám a miniszter ezt nem engedélyezte neki. A volt kormányfő szerint az ellene indult „mocskos támadásoknak” nem lesz végük, és arra számít, hogy további dokumentumok is előkerülnek majd, de ő nem fog meghátrálni és folytatja küzdelmét. A politikus arra kérte híveit, hogy ne inogjanak meg, és bízzanak benne. – Örülnék, ha nem hagyna el erőd – fogalmazott a párttagokhoz írt levélben a politikus.

Érdemben azonban még nem sikerült cáfolni a szakdolgozatával és felsőfokú tanulmányaival kapcsolatban megfogalmazott problémákat. Ettől függetlenül a politikus be kívánja perelni a Magyar Nemzetet, mert Gyurcsány témavezetője nem Rizner Dezső volt (ahogy azt valóban hibásan írtuk), hanem egy másik oktató. Tegnapi cikkünkből ugyanakkor az derült ki (és ezt a DK-s képviselő sem tudta kifogásolni), hogy Rizner vezette azt a szakvizsgabizottságot, amely előtt Gyurcsány 1984-ben megvédte szakdolgozatát, amiről kiderült, hogy a címe megegyezett volt sógora négy évvel korábbi munkájával, és amely okán plágiumgyanú miatt vizsgálat folyik a Pécsi Tudományegyetemen. Beszámoltunk arról is, hogy Rizner a technika tanszék vezetője volt (itt végezte főiskolai tanulmányait a DK elnöke), és tagja volt a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kara Természettudományi Tanszékek I. MSZMP-alapszervezetének. A 35 fős csoportba mozgalmi elkötelezettsége miatt 1982-ben felvették a KISZ-es Gyurcsány Ferencet is, mégpedig a technika tanszék másik oktatója, Gáspár János ajánlására. A politikus tehát elvtársias környezetben végezhette és fejezhette be tanulmányait a technika tanszéken, ezen körülményekkel azonban nincs problémája, csak azzal, hogy tévesen írtunk a témavezetőjéről – írja a Magyar Nemzet.



Pártja tegnap bejelentette, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordul a Hír TV Célpont című műsora miatt, mert szerintük hírhamisítás történt egy pécsi általános iskola volt igazgatójával készült rejtett kamerás felvétel során. Varju László képviselő közölte, a DK-s politikusok ezentúl nem nyilatkoznak a Hír TV-nek.

A szocialista Baja Ferenc nem látja bizonyítottnak, hogy Gyurcsány Ferenc plágiumot követett el főiskolai diplomájának elkészítésekor. – Ha bebizonyosodik a plágiumgyanú, a volt kormányfőnek viselnie kell ennek erkölcsi és politikai következményeit. Nincs helye kettős mércének, a tudományos értekezések szabályai mindenkire egyformán érvényesek – jelentette ki a képviselő. Véleménye szerint az is a DK-ra és Gyurcsány Ferencre tartozik, hogy ha igazolódik ellene a plágiumgyanú, megtartja-e parlamenti mandátumát. Baja Ferenc azt mondta, nem tartaná ízlésesnek, ha az MSZP – amelynek listáján a mandátumát szerezte – lemondásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt – áll a Magyar Nemzet cikkében.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.