időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Hűtlen kezelés? – röpködtek a milliók a magánnyugdíjpénztárnál

PR
2012.05.26. 04:56

Nyomozást indított a rendőrség az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben.

Újabb, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke, Gaál Szabolcs Barna által a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását érintő feljelentés nyomán rendelt el nyomozást az V. és XIII. kerületi ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet. A Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap megkeresésére közölte: a kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást, amelynek lefolytatásával a XIII. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. Skoda Gabriella úgy tájékoztatott: az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral kapcsolatban az ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, és ennek teljesítésével ugyancsak a kerületi kapitányságot bízta meg. Utóbbi döntés azt jelenti, hogy a rendőrségnek tizenöt nap alatt arról kell döntenie, elrendeli-e a vizsgálatot, vagy elutasítja a feljelentést.

A lap információi szerint az egyik feljelentésben az szerepel, hogy az Erste nyugdíjpénztára tagszervezési díj címén fizetett ki ügynökeinek 23,4 millió forintot jogtalanul, míg egy másik esetben a letétkezelő szabálytalan kiválasztása miatt érhette 11 milliós kár a tagokat. Az AXA-t érintő feljelentés egyik része hűtlen kezelés gyanúját veti fel, mivel a magánkassza úgy fizetett saját munkatársainak 55 millió forint értékű bónuszt a gazdasági válság kirobbanását követő években, hogy tagjainak veszteséges működés mellett, folyamatosan negatív hozamokat produkált. A jutalmak egy részét ráadásul a működési költségek terhére számolták el, ezzel csaknem 28 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a pénztártagoknak.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Gaál Szabolcs Barna feljelentése nyomán a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával május 17-én rendelt el nyomozást az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben. A főügyészség erre az eljárásra – tekintettel a vélelmezett ötmilliárd forintos vagyoni kár okozására – a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát jelölte ki.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott és Gaál Szabolcs Barna május 4-én ismertette a magánnyugdíjpénztárak működésének elemzését, melynek konklúziója az volt, hogy rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki.

A kormányzati vizsgálat eredményéről és a feljelentésekről a Magyar Nemzet számolt be elsőként. Információik szerint a Kehi a kasszák befektetési tevékenységének ellenőrzésével kapcsolatban további feljelentésekre készül.

További részletek a Magyar Nemzet május 26-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.