Kitartóan fedezik a DBR új prominensét

Immár a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálódik az IKT Zrt. gyanús állami támogatása ügyében. A cég felügyeleti szervének volt vezetője nemrég kapott komoly tisztséget a DBR Metrónál.

MNO
2012. 05. 03. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú szünetet követően 2012 áprilisában Radnay Tibort nevezték ki a DBR Metró Projekt Igazgatóság élére, az általános projektigazgató-helyettesi posztot pedig dr. Horváth Piroska kapta meg.

Mint azt korábban megírtuk, a helyettesnek kinevezett közgazdász korábban a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója volt. Feltételezések szerint a cég az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelővel (IKT Zrt.) együtt azon cégek közé tartozott, melyek egy bizottságon keresztül szabálytalanul döntöttek kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatások ügyében. Az elszámoltatási kormánybiztosság tavaly májusban büntetőfeljelentést tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. Budai akkor úgy fogalmazott, a pályázat kiírását nélkülöző eljárás során mintegy 1,7 milliárd forintos kár érhette az államot.

MSZP, SZDSZ, Kóka, offshore

A kormánybiztos tavaly májusban azt is elmondta, a dotációban részesülő, tisztázatlan hátterű offshore cégek közül több az MSZP és az SZDSZ holdudvarához köthető. Az egyik szerződéskötésben a volt gazdasági miniszter, Kóka János is érintett volt. A vállalkozások egy részét a megállapodások lejárta előtt felszámolták, így kicsi az esély arra, hogy az elköltött pénz valaha is megtérüljön – jegyezte meg Budai Gyula.

Az elmúlt napokban arra kerestük a választ, nem tartja-e aggályosnak a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala, hogy a Metró Projekt Igazgatóság egyik vezetői pozícióját egy olyan személy kapta, aki korábban gyanús támogatási ügybe keveredett vállalat élén állt. Telefonon és e-mailben is többször próbáltuk elérni a hivatalt, melynek kommunikációs igazgatójától végül azt a választ kaptuk: „a városvezetés nem nyomozó hatóság”.

Nyomoznak és értékelnek

Az elszámoltatási kormánybiztosság sem az, Budaiék ennek ellenére tökéletesen tisztában vannak az IKT Zrt. ügyével. Megkeresésünkre úgy fogalmaztak, hogy a nyomozás folyamatban van, és ha minden igaz, már a tanúkihallgatás is megtörtént. Az üggyel az NNI gazdaságvédelmi főosztálya foglalkozik.

Az NNI-től ezt követően azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kormánybiztos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folyik eljárás. Bartha László szóvivőtől arról értesültünk, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában a bizonyítékok (okiratok, tanúvallomások) beszerzése, értékelése van folyamatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.