Kolompár börtön helyett politizálna

A politika ültetett a vádlottak padjára – mondta az utolsó szó jogán az ellene folyó per tárgyalásán az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke.

PR
2012. 06. 27. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátyásné Polereczki Éva közölte: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene április 5-én kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, az európai közösség pénzügyeinek a megsértése, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése miatt emelt vádat az ügyészség.

Büszkén, emelt fővel

Kolompár Orbán szerdán az utolsó szó jogán azt mondta: a politika ültette a vádlottak padjára, egy magánember nem került volna bíróság elé az ügyészség által előterjesztett vádak alapján. „Büszkén és felemelt fővel állok a bíróság előtt, és még azt is vállalom, hogy börtönbe vonulok” – jelentette ki. Hangsúlyozta: nem volt indítéka arra, hogy a vádban felsorolt bűncselekményeket elkövesse. Kolompár Orbán arra kérte a bíróságot, engedje meg, hogy tovább politizáljon a „népcsoportja” érdekében.


A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság lefolytatta a bizonyítási eljárást.

Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használtak fel.

A második vádpontban jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntette szerepel. E szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet és partnerszervezetei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.

A harmadik vádpont szerit Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd a sajátjaként rendelkezett vele.

Kolompár ügyvédje, Bihari István valamennyi vádpontban védence felmentését kérte június 12-én. Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész azonban június 4-én elmondott perbeszédében Kolompár Orbánra és a szökésben lévő Kolompár Lászlóra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért, a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasolt. Az ügyben július 5-én hirdetnek ítéletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.