Tovább húzódhat a Kulcsár-ügy

Új igazságügyi tőkepiaci és könyvszakértőt rendelhet ki a Fővárosi Törvényszék a Kulcsár-ügyben, mert az eddigi szakértő egészségügyi problémákkal küzd.

NT
2012. 06. 22. 4:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így előfordulhat, hogy a több mint kilenc esztendeje tartó büntetőeljárás további egy (vagy több) évvel elhúzódik. Nagy Gábor, aki az elsőrendű vádlott, Kulcsár Attila védője, közölte: ha a bíróság új szakértőt rendelne ki, akkor több tízezer tranzakciót kellene ismételten áttekintenie, ami azt eredményezné, hogy a törvényszék az idén biztosan nem hirdetne elsőfokú ítéletet a megismételt eljárásban.

Ismert, épp a napokban múlt kilenc esztendeje, hogy a nyílt utcán brutálisan összeverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, aki kirobbantotta az évtized egyik legnagyobb korrupciós botrányát. A történet dióhéjban: Kulcsár Attila a K&H Bank brókercégének üzletági vezetőjeként 1998 és 2003 között – az ügyészség vádirata szerint – magas hozamokat ígérve offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

A tizennyolc vádlott között vannak Kulcsár ügyfelei, magánszemélyek és állami vállalatok korábbi vezetői, valamint a K&H Bank volt elnök-vezérigazgatója, akit azonban 2008-ban első fokon felmentett a Fővárosi Bíróság. Kulcsárra első fokon 8 évet és 230 milliós pénzbüntetést szabott ki a bíróság, több vádlott-társa pedig letöltendő szabadságvesztést és több tíz vagy száz milliós pénzbüntetést kapott.

Azonban 2010-ben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot (mai nevén: Fővárosi Törvényszéket). Ebben a megismételt elsőfokú eljárásban rendelhet ki most új tőkepiaci szakértőt a törvényszék.







Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.