Az Országgyűlés előtt a dunai vízrendszer jövője

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, mivel az országos népi kezdeményezéssel a szükségesnél csaknem másfélszer több aláírás gyűlt össze.

TL
2012. 08. 22. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, így a parlament várhatóan ősszel napirendre veszi és megtárgyalja a kérdést. A kezdeményezők – köztük a kérdést benyújtó Szammer István, aki a Kisalföld napilapot is birtokló Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója – azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. Ehhez becslések szerint Győrben egy ötmilliárd forintos, míg a teljes térségben további tízmilliárd forintos beruházásra lehet szükség.

Az aláírásgyűjtést azért indították, mert a folyam Győr feletti részén épített vízerőművek, a vízlépcsők miatt a szigetközi Öreg-Duna-meder az elmúlt fél évszázadban két métert süllyedt, és az egyedülálló szigetközi és csallóközi mellékágrendszer összeköttetése megszakadt a főággal, ez pedig súlyos károkat okoz nemcsak a természetben, hanem a mezőgazdaságnak és a turizmusnak is.

71 ezer térségben élő akarja\"

Az országos népi kezdeményezések sikerességéhez legkevesebb 50 ezer érvényes aláírásra van szükség. A mostani, mintegy 71 ezer érvényes aláírással támogatott kérdés így szólt: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?\"

Az aláírásgyűjtő ívek leadásának napján tartott – jelképesen egy Parlament előtti rövid hajóúttal összekötött – sajtótájékoztatón Szammer István arról beszélt, hogy a Győrben és a térségben élők érdekében vállaltak társadalmi szerepet, és akciójukkal a tárgyalások megkezdését akarják elérni, továbbá azt, hogy „történjen végre valami\" a szigetközi vízellátás rendezéséért.

A „folyók városában\" megszűnt a pezsgő vízi élet

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Öreg-Duna medre két métert süllyedt az elmúlt ötven évben, mert Ausztriában több tucat vízlépcsőt építettek, és ezek megfogják a folyam hordalékát. A szigetközi és a csallóközi részen ezer ágra szakadó folyam mellékágrendszere mára gyakorlatilag elszakadt a lesüllyedt főmedertől, és így a korábban egységes ökológiai rendszer részei szétszakadtak.

Mint fogalmazott, Győrben, a „folyók városában\" már olyan mélyen van a főmeder, hogy a városból „kifolyik a víz\", és a korábban pezsgő vízi élet mára gyakorlatilag megszűnt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.