időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem várható változás a magyar-amerikai kapcsolatokban

WL
2012.11.13. 13:54

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint az amerikai elnökválasztás után is intenzívek lesznek a magyar-amerikai kapcsolatok.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén a helyettes államtitkár azt mondta, jelentős volt a különbség az elektori szavazatokban a két jelölt között, a demokrata Obama egyértelmű győzelmet aratott.

Balla Mihály (Fidesz) a bizottság elnökének kérdésére közölte, 26 tagállamban Obama, 24-ben pedig a republikánus jelölt, Mitt Romney nyert.

A végeredmény azt mutatja, hogy Romney elsősorban a férfiak, az idősek, a fehérek és a vidékiek, míg Obama a nők, a fiatalok, a városiak, az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak körében szerzett több támogatót – mutatott rá Sztáray Péter. Hozzátette, ennek alapján főleg a republikánusoknak kell átgondolniuk jövőbeli stratégiájukat, és azt, hogy hagyományos támogatóik mellett hogyan szólíthatnának meg másokat is.

A várható külpolitikai változásokkal kapcsolatban kiemelte, egyelőre nem világos, ki lesz az új amerikai külügyminiszter, még folynak a latolgatások, és a döntésnek nagy hatása lehet a külkapcsolatokra. A második elnöki ciklus minden államfőnek kicsit nagyobb mozgásteret ad – közölte. Kifejtette, Obamára ugyanakkor sok nehéz feladat vár a következő években a külpolitikában is. Ezek között említette a versengést Kínával, az iraki és az afganisztáni kivonulást, továbbá az iráni nukleáris programot, a muzulmán világ felé korábban mutatott nyitási politika megerősítését és a palesztin–izraeli konfliktust.

Németh Zsolt (Jobbik) érdeklődésére közölte, az izraeli–palesztin kérdés az egyik legkomolyabb kihívás Obamának, nagy a várakozás, hogy új javaslattal álljon elő az ügyben.

Sztáray Péter úgy fogalmazott, a transzatlanti kapcsolatokban alapjaiban nem várható változás, és a közép-európai térséget illetően is folytatódhat az eddigi együttműködés. A magyar–amerikai kapcsolatokról kijelentette, folytonosságra számítanak, a kapcsolatok intenzívek maradnak, az együttműködésnek a biztonságpolitika továbbra is fontos és sikeres eleme lehet. A Magyarországgal szembeni korábbi amerikai kritikák gyengülhetnek, mert rendszeressé váltak a konzultációk, tájékoztatások – vélekedett. Hozzáfűzte, legutóbb Martonyi János külügyminiszter tárgyalt kollégájával, Hillary Clintonnal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.