Bíróság előtt Gyurcsány bizalmasai

Gyurcsány Ferenc korábbi munkatársai tehetnek csütörtökön vallomást a Szolnoki Törvényszéken tárgyalt Sukoró-ügyben.

KG
2013. 03. 14. 3:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat tanút, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egykori közvetlen munkatársait hallgathatja meg csütörtökön a Szolnoki Törvényszék a sukorói kaszinóberuházáshoz kapcsolódó telekcsere ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének vádjával folytatott büntetőperben. Az idézettek, köztük Ficsor Ádám, aki a vádbeli időszakban Gyurcsány kabinetfőnöke volt, a bíróság előtt beszámolhatnak róla, hogy miként és milyen utasítások alapján szervezeték meg a miniszterelnök és a befektetőként jelentkező Joav Blum izraeli–magyar üzletember és társai találkozóját. A 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvári termében tartott megbeszélést, amelyen döntés született a beruházás kiemelt támogatásáról, a vádirat szerint a kormányfői kabinet és a Miniszterelnöki Hivatal tisztségviselői szervezték meg.

A tárgyaláson a vádlottak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a pénzügyi tárca egykori vezető beosztású munkatársainak ügyvédei indítványozták Blum személyes meghallgatását is, aki a nyomozás során írásban tett tanúvallomást. Az azóta jogerősen is érvénytelenített telekcsereügylet kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, az MNV volt vezérigazgatóját, Császy Zsoltot, a cég egykori értékesítési igazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium korábbi szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt. A főügyészség szerint a szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot. Az ügy vádlottja V. Bálint ügyvéd is, aki a vádirat szerint Blum érdekében eljárva kétrendbeli közokirat-hamisítást követett el. Közreműködése nyomán Blum részben színlelt ajándékozási szerződéssel jutott hozzá azokhoz a pilisi és albertirsai gyümölcsösökhöz, amelyeket az MNV által 2008. július 30-án aláírt szerződés szerint a Velencei-tó partján elterülő hetvenhektáros területre cserélhetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.