Egy kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település akként került föl a történelmi emlékhelyeket és a szemgyönyörködtető vidékeket tartalmazó turistatérképekre, hogy az ott eltöltött túra kihagyhatatlan része. Encsről van szó, az állomás pedig az Anyukám Mondta étterem.
Mivel nem hiszünk a csodákban, utánajártunk. Kiderült, hogy valóban van, és valóban ott van. Azt is láttuk, hogy a csoda világszínvonalú. Az éttermet irányító encsi testvérpár erőfeszítése nemcsak arra bizonyíték, hogy az évtizedekig tartó ízlésrombolás ellenére van kiút a máig létező és tányérokra kerülő, lelkiismeretlen szörnyűségek világából. Hanem arra is, hogy a mezőgazdasági tömegtermelés eredménye és minden más híresztelés ellenére igenis a minőség a fogyasztó kedvence. Ezért aztán senkinek sem ajánljuk, hogy előzetes foglalás nélkül induljon neki látni, megízlelni az encsi csodát.
Aki arra szánja el magát, hogy megkóstolja az Anyukám Mondta ételeit, az ne kapkodjon! Ez ugyanis nem gyorsétterem. Egy ilyen helyen nem szabad kutyafuttában ebédelni-vacsorázni. Ennek ellenére kezdjük a leginkább a gyorséttermekre jellemző pizzákkal, amelyeket itt úgynevezett degusztációs menükben is végig lehet kóstolni. A pizzát itt komolyan kell venni. A hazai vendéglátás valóban lelkiismeretes és valóban szakmai tekintélyei valamint a Gault&Millau étteremkalauz szerint a legjobb pizzákat ugyanis nem az itthoni olasz éttermekben, hanem itt, Encsen készítik.
A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatják.
(D. Horváth Gábor)