Laborc rosszul emlékszik

Másként emlékezett a Portik Tamásnak adott telefonszámra Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, mint ahogy az egyeztetéseikről készült hangfelvételek bizonyítják.

Magyar Nemzet
2013. 05. 07. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a kilencvenes évek olajos bűncselekményeiből ismert Portik Tamás, hanem annak összekötője, a Nemzeti Lóverseny Kft. volt vezetője, Vajtó Lajos kapott egy olyan telefonszámot, amelyen közvetlenül kapcsolatba lehetett lépni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójával. Egyebek mellett ezt állította az ATV-nek adott interjújában Laborc Sándor, a hivatal volt vezetője. Szavaival ellentétben azonban a második – 2008. július 26-án, a fővárosi Menza étteremben tartott – egyeztetésük alkalmával Laborc és a kíséretében jelen lévő Glemba Zoltán, az NBH akkor még aktív állományú főtisztje adott egy olyan telefonszámot Portiknak, amelyen keresztül a férfi közvetlenül hívhatta a titkosszolgálati vezetőt. Laborc a beszélgetés végén megjegyezte, hogy a szám másnaptól üzemelni fog, és azt is tudatta Portikkal, hogy a szóban forgó telefon „tiszta”.

A kilencvenes évek leszámolásos bűncselekményeivel összefüggésben jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Portik elmondta, hogy mindig fülkéből telefonál, mire a tábornok helyeselt. Laborc a bűnözővel létesített kapcsolatával összefüggésben a tévéinterjújában arról is értekezett, saját döntése volt, hogy személyesen ő vesz részt a megbeszélésen. Ismeretes, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek leirataiból kiderült, hogy a kormányváltástól rettegő Portik az MSZP választási győzelmét kívánta elősegíteni információival.

Mint ismert, a Laborc–Portik-találkozókon készült hangfelvétel leirata nyilvánosságra került. Ebből kiderült: Portik felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének, hogy terhelő adatokat szerez vagy kreál jobboldali politikusokról. A Portik–Laborc-találkozókról készült hanganyagok minőségével ugyan gondjuk van az ellenzéki politikusoknak, de azt ők sem állítják, hogy a felvételeket manipulálták. Az egykori titokminiszter, Szilvásy György saját maga és Laborc felelősségét mentegette a találkozók megjelent leirataival kapcsolatban a Hír TV április 25-i Rájátszás című műsorában.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden arról döntött, hogy a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Az Országgyűlésben is szó volt Portik Tamásról. Hegedűs Lórántné (Jobbik) a napokban Hódmezővásárhelyen őrizetbe vettek kapcsán arra volt kíváncsi: vizsgálja-e az ügyészség azt, hogy az önkormányzat pályáztatás nélkül adott el egy iskolaépületet egy Portik-érdekeltségnek. Polt Péter legfőbb ügyész kifejtette, vannak leporolt akták a nevezett személlyel összefüggésben, de olyanok is amelyek elévültek. Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának sajtóreferense, Göbl Vilmos a Magyar Nemzetnek elmondta, 2007-ben a Generál Média Információszolgáltató és Kommunikációs Kft.-vel egy harmincnyolcmillió forint értékű ingatlan eladásáról írtak alá szerződést, amit később felbontottak, mert a cég nem teljesítette a vállalt feltételeket (MN).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.