időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A Balatonnál rejtőzködik a holland szélsőjobb vezére

GB
2013.07.30. 12:37

Geert Wilders, a holland Szabadság Párt elnöke hazánkban piheni ki magát. Naponta ingázik Budapest és a Balaton között.

A hidrogénszőke hajat viselő Wilderst, aki konzervatív liberálisból lett az iszlámgyűlölő Szabadság Párt alapító elnöke, minimum egyszer konkrétan meg akarták ölni, a merénylőit 2004-ben egyórás ostrom után fogták el egy hágai házban, és ezenkívül is rengeteg halálos fenyegetést kapott. Emiatt állami pénzen biztosított testőrök vigyáznak rá mindenhol, Hollandiában mindennap más helyen alszik, és a feleségével is csak heti egyszer találkozhat. Talán emiatt is választotta a Balatont, a felesége ugyanis Márfai Krisztina magyar exdiplomata.

A Cink tudomása szerint a Wilders házapár egy balatoni üdülőben nyaral, pontosabban naponta ingáznak a hely és Budapest között. Érdekes, hogy a bujkálás és konspiráció ellenére nem valami kibérelt magánházban, hanem egy több vendéget is fogadó szálláshelyen laknak. Wildersre fegyveres őrök vigyáznak váltásban folyamatosan.

A politikus korábbi liberális pártjából a török EU-tagság kérdése miatt lépett ki és alapította meg a mostani pártot. Ezután tette híres nyilatkozatát, hogy „nem a muszlimokat, hanem az iszlámot gyűlölöm”. A Koránt Hitler Mein Kampfjához hasonlította, fő célja pedig Hollandia iszlámtalanítása.

Hogy az élet még összetettebb legyen, Wilders nem a hagyományos, gazdaságilag etatista, egyébként antiszemita és idegengyűlölő európai szélsőjobb hagyomány folytatója. Eleve liberális politikai közegből jött, Izraelt pedig kedveli, ahol önkéntesként fiatal korában eltöltött egy évet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.