Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

A következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben növekednek a bérek. A pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb mértékű emelésben részesülnek.

NT
2013. 07. 10. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a teljes pedagógus-életpályamodell tervezett béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek – közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Rámutatott: ennek mértéke évenként  minimum 5, de átlagosan 10 százalékos lesz.

Úgy fogalmazott, a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere. A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét – tette hozzá.

Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden a távirati irodának azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára „neveléstörténetinek” nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd. Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.

Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője. Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet – ismertette Hoffmann Rózsa. Ismert, Balog Zoltán miniszter még június 30-án jelentette be: lesz pedagógusbér-emelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt.

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a „Gyurcsány–Bajnai-időszak politikájával”, amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el. Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak.

A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. „Végre eljött a pedagógusok ideje” – fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.