Rákalapítványi vezető MSZP-s háttérrel?

Balogh István előéletét ezen túl pedig számos bűncselekmény terheli.

2013. 12. 20. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborítónak, egyenesen visszataszítónak nevezte tegnap a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy a Gyermekrák Alapítvány vezetője a hírek szerint magáncélra használta a szervezet egyik mentőautóját. Kocsis Máté úgy fogalmazott: mindennek a legalja, hogy a beteg gyermekek szállítására szolgáló járművet valaki magánhasználatra vegye igénybe azért, hogy elkerülhesse a dugókat. Véleményük szerint ez morálisan elfogadhatatlan, civilizált országban pedig következménye kell, hogy legyen, ezért a rendőrség mielőbbi vizsgálatát sürgetik.

A kormánypárt emellett szigorítaná az alapítványokra vonatkozó jogszabályokat is. Jó szándékú emberek tízezrei ugyanis azért utalják át az alapítványnak adójuk egy százalékát – fejtette ki –, hogy segítsenek egy olyan szervezetnek, amelynek tevékenységét társadalmilag hasznosnak tartják. Úgy néz ki, hogy ezt nem mindig arra használják fel, közölte Kocsis Máté.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt is leszögezte, hogy a legtöbb ilyen üggyel foglalkozó alapítvány tisztességesen és becsületesen végzi a munkáját. Ez a mostani eset viszont nekik is okozhat kárt. A kormánypártok ezért olyan jogszabály-módosításokat szeretnének kidolgozni, amelyek ezeket a szervezeteket is védik, elfogadhatók számukra, és képesek a visszaéléseket kiszűrni. Ezért januárban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja konzultációt fog kezdeményezni alapítványokkal. Kocsis véleménye szerint az alapítványi bevételek elköltésének szabályait kellene áttekinteni, ezért értelemszerűen az alapítványokról szóló jogszabály megváltoztatása és adott esetben a számviteli törvény módosítása is szóba kerülhet. – Sem az állam, sem az adófizetők nem tolerálhatják, hogy a közpénzekkel bárki is így bánjon – utalt a fideszes politikus a Gyermekrák Alapítvány esetére.

Az érintett alapítvány a napokban került az érdeklődés középpontjába, amikor az Index.hu nyilvánosságra hozott egy videót, amely szerint reggelente az adományokból vásárolt betegszállító autóval teszi meg a Gyermekrák Alapítvány elnöke a háza és munkahelye közti távolságot. A felvételekből kiderült, hogy az alapítványi vezetőt szállító jármű a megengedett sebességet meghaladva, a villamossínen és a buszsávban kerülte ki a reggeli dugót. Balogh ugyanakkor korábbi megkeresésünkre tagadta, hogy magáncélra használná az autót. Közben az is kiderült, hogy a minél hathatósabb segítség helyett a Gyermekrák Alapítvány évek óta pénzt gyűjt a számláján, amelyen már 850 millió forint halmozódott fel. Balogh ezt már elismerte kérdésünkre, és arra hivatkozott, hogy a terveik között szerepelt egy saját kórház felállítása, ezért nem költötték el a kapott adományokat.

Az egészségügyért felelős államtitkárság már nyomatékosította, hogy mélységesen elítélik, ha a beteg gyermekek gyógyításáért adományokat gyűjtő szervezetek visszaélnek a támogatók bizalmával. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrég több jótékonyságú célú, rákos gyermekek gyógyításáért pénzt gyűjtő alapítványnál is tapasztalt visszaélést. Szócska Miklós államtitkár nemrég ezért bejelentette: a transzparens adományozás és a „szolidaritási hiénák” kiszűrése érdekében januárban megkezdik a Semmelweis-garanciavédjegy kidolgozását.
Balogh István felbukkant már az MSZP rendezvényein, volt, hogy Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezetővel pózolt.

Politikai beállítottságát az is mutatja, hogy 2011-ben egyik elindítója volt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által kezdeményezett Összefogás a demokráciáért című felhívásnak is. Az írás úgy kezdődik, hogy az aláírók tapasztalják hazánkban az „antidemokratikus törekvések elterjedését”, illetve olyan változásoknak és változtatásoknak a tanúi, amelyek „veszélyeztetik demokráciánkat”. Baloghról még évekkel ezelőtt írtuk meg, hogy előéletét több bűncselekmény terheli. Ezek között van még 1961-ből lopás, három évvel később deviza-bűncselekmények, illetve bűnszövetségben elkövetett üzérkedés miatt folyt ellene eljárás. Emellett foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és erőszakos nemi közösülés kísérlete terheli múltját, közúti veszélyeztetés miatt pedig mint többszörös visszaesőt két év négy hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Baloghot a rendőrség számos alkalommal érte ittas vezetésen. Balogh István házán egyébként Fegyverrel őrzött terület felirat olvasható, és ezt a teraszán egy életnagyságú őrbábu is nyomatékosítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.