Salgótarjáni sortűz: hiába évültek el a tettek

Rétvári Bence szerint a kommunista múlt feltárása lesz a legfontosabb feladata a Nemzeti Emlékezet Bizottságának.

BuL
2013. 12. 08. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, reméli, hogy a bizottság bátor szövetségese lesz a sortüzek, tömeggyilkosságok feltáróinak. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett arra, az új alaptörvény megnyitotta az utat, hogy azokat a büntetőeljárásokat is lefolytassák, amelyekben a bűnelkövetőket negyven évig az akkori állampárt védte, vagy a 90-es években az Alkotmánybíróság értelmezése szerint cselekedeteik már elévültek.

Az államtitkár kiemelte, ma már megvan a jogi lehetőség arra, hogy a bűnösök nevét nyilvánosságra hozzák, és akinek felelőssége van a kommunizmus el nem évülő bűneiben, azok ellen eljárást indítsanak.

A Munkás Szent József Templomban vasárnap orgonahangversennyel adóztak a salgótarjáni sortűz áldozatainak emléke előtt, majd a több száz résztvevő fáklyás menettel vonult végig a városon az ’56-os sortűz helyszínére, a mai December 8. térre.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz–KDNP), a város polgármestere beszédében kiemelte: Salgótarjánban minden családban van legalább egy személyes történet 1956-ról. Van, aki a munkástanácsokról mesél unokáinak, dédunokáinak. Van, aki a szobordöntésről, van, aki a békés tüntetésről, a röplapokról vagy arról, hogyan szavalta a Nemzeti dalt a gyárudvaron. Van, aki mára már eljutott oda, hogy képes beszélni az átélt borzalomról, a szétszakított testekről, az újságpapírral letakart halottakról, a fájdalom némaságáról, a megtorlásokról, az évtizedekig tartó rémálmokról, a rettegésről – mondta a polgármester. Hozzátette: olyan is van, aki nem beszél, hallgat a múltról, mert ő is ott volt azok között, akik meghúzták a ravaszt.

„A felelősök közül sokan vannak még közöttünk, és nem szabad felednünk és engednünk, hogy feledésbe merüljön a tettük, a bűnük” – figyelmeztette az emlékezőket Székyné Sztrémi Melinda, és örök mementónak nevezte 1956. december 8-át.

Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) Nógrád megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre 25 éves lesz a politikai foglyok országos és Nógrád megyei szervezete is, a jubileumi évben több megemlékezést és találkozót szerveznek majd fiatalokkal, hogy a történtek soha ne merülhessenek feledésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.