Újra a Markó utcában a sukorói akta

A nagy munkateherrel küszködő Fővárosi Törvényszék eddig öt kiemelt megaügyet kapott vissza a megyei törvényszékektől.

Kulcsár Anna
2014. 01. 04. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gépkocsival szállították vissza pénteken a sukorói telekcsere perének bűnügyi iratait Szolnokról a fővárosba. Az akta terjedelmes. Mint Sándor Géza elnökhelyettes, szóvivő emlékeztetett rá: Szolnokon az ügyet egy éven át tárgyalták, s húsz alkalommal több mint ötven tanút hallgattak meg.

A sajtó az elmúlt hónapokban részletesen beszámolt róla, hogy a hűtlen kezelés kísérlete és más bűncselekmények miatt indult eljárásban felvonult tanúként Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, sőt végül december elején Joav Blum üzletember is.

A Szolnoki Törvényszék nemrégiben az Alkotmánybíróság (AB) döntése alapján úgy határozott, nem illetékes, s a Budapestről áthelyezett pert visszaküldi a Fővárosi Törvényszékre. Az iratok szállításával ez pénteken megtörtént. A nagy munkateherrel küszködő Fővárosi Törvényszék eddig öt kiemelt megaügyet kapott vissza a megyei törvényszékektől – tudta meg a Magyar Nemzet.

Szolnokról a sukorói akta mellett visszahelyeztek egy hivatali vesztegetés miatt indított, hatvannyolc vádlottas pert is. A lap szerint ez a több kisebb cselekményt magában foglaló eljárás Szolnokon már befejezés előtt állt. Megérkezett – mégpedig Kaposvárról – annak az ügynek az aktája is, amelyet a Magyar Villamos Művek egykori vezérigazgatója, Kocsis István és öt társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával indított az ügyészség. Szerepel a visszaküldött esetek között a korábbi idők emblematikus bűnpere, a Hagyó-ügy is.

A volt MSZP-s főpolgármester-helyettes Hagyó Miklóst 14 társával együtt bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt állította bíróság elé egykor a vádhatóság. A Kecskeméti Törvényszék az elmúlt időkben szintén rendszeresen tartott tárgyalást, ahogy azt a törvény a kiemelt ügyekben előírta. Az ítélethozatalig azonban itt sem jutottak el. Visszakerült egy akta a Balassagyarmati Törvényszékről is – az eljárást 28 személy ellen indították szerzői jog megsértése és más bűncselekmények miatt.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.