Gyanúsított lett Simon Gábor

A Fidesz továbbra is arra kíváncsi: honnan van a titkolt vagyon?

Katona Mariann-Swendt Pál
2014. 02. 19. 4:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Gábor – ahogyan arról a Magyar Nemzet számolt be elsőként nyilvánosan – még 2008 januárjában egy osztrák bankszámlára először 575 ezer eurót, 2009 áprilisában pedig további csaknem 163 ezer dollár készpénzt fizetett be. A forintra átszámolva csaknem negyedmilliárdos összeget az adóbevallásaiban nem tüntette fel, így be sem fizette az adót. Ráadásul az Országgyűlés mentelmi bizottságának leadott képviselői vagyonnyilatkozataiban sem említette az osztrák bankszámlán parkoltatott vagyonát, vagyis 2012-ben és 2013-ban is valótlan tartalmú bevallást tett.

A KNYF közleménye szerint Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A lap úgy tudja, hogy a kihallgatás egy része azzal ment el, hogy panaszát indokolta védője, Sáros Péter társaságában. Az ügyészség közlése szerint a gyanúsított szabadlábon védekezik. Arról azonban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem tájékoztattak, hogy Simon Gábor nyilatkozott-e vagyona eredetéről.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Simon Gábort érintő botrány kirobbanásának másnapján – két hete – jelentette be, hogy a KNYF tavaly november óta nyomoz az ügyben. Az akkori közlés szerint ugyanis adataik alapján a több száz milliós vagyon nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Ráadásul a korábbi MSZP-s képviselő több mint ötvenmillió forint jövedelemadó-bevallási és -befizetési kötelezettségének sem tett eleget. A legfőbb ügyész kezdeményezte is Simon Gábor – akkor még országgyűlési képviselő – mentelmi jogának felfüggesztését, a szocialisták bukott elnökhelyettese ugyanakkor múlt csütörtökön – a ciklus utolsó parlamenti napján – önként lemondott mandátumáról, és ezzel búcsúzott is a mentelmi jogától.

Már aznap házkutatást tartottak az ügyészségi nyomozók XVIII. kerületi és XII. kerületi lakásaiban, illetve az MSZP székházából is elvitték Simon Gábor alternatív, a pártvezetés számára leadott vagyonnyilatkozatát.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a történtek kapcsán úgy fogalmazott: Simon Gábornak és Mesterházy Attila MSZP-elnöknek egyetlen dolgot kellene megválaszolnia, azt, hogy honnan van a pénz az osztrák bankszámlán.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.