Már figyelembe veszik a korrupciós indexet

A MagNet Bank vezetője szerint nem hibáztak a bissau-guineai útlevelek alapján nyitott számlákkal.

Swendt Pál
2014. 04. 01. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt csütörtökön jelentette be, hogy helyszíni vizsgálatot indított a MagNet Bank Zrt. fővárosi székhelyén az egyes bissau-guineai, illetve egyéb külföldi állampolgárok bankszámlanyitásaival kapcsolatban, és azt ellenőrzik, hogy a pénzintézet megfelelően kezeli-e a számlanyitások kapcsán felvetődő magasabb kockázatokat. A célvizsgálatról Fáy Zsolt, a bank igazgatóságának elnöke a lap érdeklődésére úgy fogalmazott: a bissau-guineai útlevelekkel nyitott számlákról március 18-án tájékoztatták a pénzügyi felügyeletet, az ellenőrzés nem érinti a bank egyéb tevékenységét, és ahogy eddig, úgy most is együttműködnek a felügyelettel, és minden segítséget megadnak az eljárás sikeres befejezéséhez.

Fáy Zsolt tájékoztatott a banknál folytatott belső vizsgálatról is, amely ismertetése szerint feltárta, hogy mind a kilenc, a sajtóhírekben szereplő bissau-guineai útlevéllel rendelkező ügyfél 2013. november és 2014. február között jelentkezett be a banknál, azonban – mint mondta – munkatársaik nem hibáztak, amikor az általuk minden esetben valódi okmányként azonosított útlevelek alapján számlát nyitottak számukra. – A tulajdonosok minden esetben angol csengésű nevekre kiállított úti passzusokkal igazolták magukat, és az ezekben szereplő adatokból számunkra nem derült ki, hogy a számlákat nyitó személyek között vannak-e a politikai közéletből vagy a médiából ismert szereplők – jelentette ki az igazgatósági elnök.

A számlanyitások folyamatáról szólva Fáy Zsolt úgy fogalmazott: a jogszabályok szerint külföldi állampolgárok esetében elegendő, ha bemutatják az útlevelüket, míg ehhez magyar állampolgároknak személyi igazolvány és lakcímkártya is szükséges. – A nálunk nyitott számlák több mint 99 százalékának ügyintézése, más pénzintézetek gyakorlatához hasonlóan, a normál ügymenet szerint zajlik, és nagyjából fél óráig tart.

– A szűrőként működő belső szabályzat rendelkezik arról, hogy milyen esetekben kell tovább vizsgálódnia az ügyintézőnek, ami akár hetekig is eltarthat, és lehet olyan eredménye is, hogy elutasítjuk a számla megnyitását. Hogy a bank milyen szabályokat állít fel, arra a jog viszonylag tág teret biztosít, azonban vannak olyan uniós, a hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezések, amelyeket figyelembe kell vennünk. Nem lehet a belső szabályok része például az, hogy egy adott ország dokumentumait felmutató személynek nem nyitunk számlát, de olyan tiltást sem alkalmazhatunk, amelyre hivatkozva egy afrikai ország fehér bőrű állampolgárát kizárjuk a számlanyitás lehetőségéből – mondta Fáy Zsolt.

Szavai szerint a sajtóban napirenden lévő, úgynevezett Simon-ügy kapcsán társaságukat abban lehet hibáztatni, hogy a közösségi bankként működve jóhiszeműen jártak el, és túl tágra nyitották a kapuikat az ügyfelek előtt. – A belső szabályzat most úgy változott, hogy a Transparency International nemzetközi jogvédő szervezet korrupciós indexében a századik pozíció feletti országok esetében nem a normál ügymenet szerinti, hanem az extra kérdéseket is felvető számlanyitási eljárást kell alkalmaznia az ügyintézőinknek. Nagy a valószínűsége, hogy ezzel a megoldással kiszűrhetjük a rosszhiszemű szándékkal hozzánk fordulókat, azonban hangsúlyozni kell, hogy a korábbi, a belső szabályzatba épített szűrőket is a hatályos törvények mentén állapítottuk meg – hangsúlyozta Fáy Zsolt.

Ismertetése szerint egy külföldi esetében nincs mód arra, hogy ellenőrizzék az idegen országban bejegyzett lakcímét, mert azt az adatot kell elfogadnunk, amit a kérdőíven egy ilyen ügyfél megad. Szinte futószalagon dolgozó ügyintézőik a hamis iratok felismerése érdekében részt vesznek szaktanfolyamokon. Állításuk szerint a Bissau-Guineában kiállított útlevelek valódiak voltak. A belső szűrés megváltoztatásáról szólva Fáy Zsolt elmondta: a számlanyitások alkalmával jelenleg megkérdezik a leendő ügyfelet, hogy hozzájárul-e az általa felmutatott okmány fénymásoláshoz, ám nemleges válasz esetén erre hivatkozva nem utasíthatják el a jelentkezőt, azonban létezik egy olyan adatvédelemmel kapcsolatos javaslat is, amely szerint 2015. január elsejétől az így nyilatkozó ügyfelek számlanyitását már megtagadhatják.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.