időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Uniós pénzből fejlesztett Dunakeszi

LM
2014.07.25. 20:29

Egy óvoda, egy általános iskola és a polgármesteri hivatal kapott napelemeket.

Berényi Éva tájékoztatása szerint a város önkormányzata még tavaly nyáron nyújtotta be igényét a Közép-magyarországi operatív program keretén belül a megújuló energiahordozó-felhasználást szorgalmazó felhívásra, s mindhárom pályázattal nyertek, összesen közel 100 millió forintot. Önerőre nem volt szükség.

A rendelkezésre álló pénzből a Fazekas Mihály Általános Iskola, a Hunyadi utcában lévő Piros Óvoda, valamint a polgármesteri hivatal épületének tetőszerkezetén összesen 427 napelemet helyeztek el. A beruházáskor figyeltek arra is, hogy a napelemek telepítésekor az ingatlanok külső megjelenése változatlan maradjon – közölte a pályázati referens.

A korszerű rendszerek a három intézmény villamosenergia-felhasználásának 39–83 százalékát fedezik, épületenként eltérő mértékben, élettartamuk karbantartás és javítás nélkül legalább 25 év. A napelemes megoldásnak köszönhetően kevesebb áram vásárlására lesz szükség, így az érintett intézmények fenntartási költsége jelentősen csökken, miközben mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is. A műszaki átadást követően mindhárom ingatlanban megkezdődött az energiatermelés, illetve a szolgáltató hálózatára irányuló visszatáplálás – mondta Berényi Éva.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.