Az NFÜ eszén is túljártak?

Az offshore-hátterű cégek ellen hirdetett harc közepette fizettek uniós pénzt annak a ciprusi és Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek, amely eleve azzal pályázott, hogy Seszták Miklós autószalonjában költi el a forrást.

Munkatársunktól
2014. 08. 01. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) határozottan fel fog lépni az offshore cégekkel szemben, és kizárólag átlátható tulajdonosi szerkezetű pályázók juthatnak uniós forráshoz. A meghirdetett harc ellenére tavaly 20 milliós támogatást kapott az a ciprusi és Seychelle-szigeteki hátterű cég, amely eleve azzal pályázott, hogy Seszták Miklós jelenlegi fejlesztési miniszter kisvárdai autószalonjában fogja elkölteni az összeget – írta meg az Index.

„Kiderült, hogy akár offshore-nak is nevezhető cégek hozhatók kapcsolatba a miniszter egyik vállalkozásával. Az egyiket egyenesen a közeli és jól hangzó nevű Cipruson alapították. A miniszter szerint ezek nem offshore cégek, mert az Európai Unióban vannak bejegyezve. Ez pontosan az a védekezés, amelyet Simor András egykori jegybankelnök rántott elő, amikor kísértetiesen hasonló vádak érték a jobboldali politika és média részéről. A hárító hatása is ugyanolyan: semmilyen. Ilyen cégeket adóelkerülés céljából hoznak létre, nem másért. Persze ez a gyenge védekezés is több, mint ami a miniszter bizottsági meghallgatásain elhangzott, ott ugyanis a leendő miniszter azt állította, hogy egész életében két cége volt, az ügyvédi irodája és az autókereskedése. Hogy külföldi vállalkozásai lettek volna, azt egyenesen tagadta. Most kiderült, voltak, és adósságoktól terhelten süllyedtek a semmibe” a Magyar Nemzet vezércikke Csermely Péter tollából.

A King Beruházó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Új Széchenyi-terv gazdaságfejlesztési operatív programja keretében a Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázaton részesült 10 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban. A pénzt egy alapítvány további 10 millióval toldotta meg, hogy azt a cég ingatlanvásárlásra és autófényezési, autójavítási szolgáltatásbővítésre használhassa.

Az Index néhány napja írta meg, hogy a King pályázatában eleve az szerepelt – akárcsak két másik, szintén 20 millióval támogatott cég párhuzamosan beadott pályázatában –, hogy a Kisvárda Kölcsey utca 4.-ben fogják elkölteni a pénzüket. A Kölcsey utca 4. alatt Seszták Ramiris Autó Kft. nevű cége működtet egy Opel-kereskedést.

A Hivatalos Értesítő legutóbbi számából tegnap kiderült, hogy közel kétszáz embertől vált meg a Seszták vezette NFM május és június során. Az értesítő adatai szerint a tárcától májusban 179, júniusban további 14 kormánytisztviselő távozott.

– Még elemezzük, de a szükséges és elégséges lépéseket meg fogom tenni annak érdekében, hogy befejezzük ezt a reménytelen próbálkozást – válaszolta tegnap egy sajtótájékoztatón a miniszter arra az újságírói kérdésre, van-e a tárcavezetőnek köze bármilyen formában offshore-gyanús céghez. Hogy iskolai barátjának van-e köze, arra azt mondta az újságíróknak, erről kérdezzék meg az illetőt, és leszögezte: nem tervezi a lemondását. Korábban az LMP és a Jobbik szólította fel lemondásra a minisztert, tegnap az Együtt–PM tett ekképp.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.