A kormány segít felszámolni a selypi azbesztszennyezést

Vizsgálják a felelősök felkutatásának és felelősségre vonásának jogi lehetőségeit is.

TK
2014. 12. 22. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Víg Zoltán polgármester bejelentette: kormányzati segítséggel elkezdődhet az egykori selypi cementgyár romjainak eltakarítása. Felidézte: a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, és az erre szolgáló épületet tavaly bontották le. A területen azóta 26 ezer tonna veszélyes hulladék van. A közegészségügyi hatóságok tavaly megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és tizennégyen meghaltak közülük azóta – emelte ki.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: több államtitkárság, a Miniszterelnökség és az önkormányzat együttműködésének köszönhető, hogy mintegy 1,3 milliárd forintból három ütemben felszámolhatják jövőre a veszélyes hulladékot. Kifejtette: a szakemberek először lefóliázzák, majd egy éven belül elszállítják a törmeléket, végül a talajt tíz centiméter mélységig kicserélik.

Szabó Zsolt a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy vizsgálják a felelősök felkutatásának és felelősségre vonásának jogi lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.