A magyar családpolitika nem áporodott értékkatalógus

A kormány adókedvezményekkel és a munkarend átalakításával könnyíti a gyerekvállalást és a családalapítást.

mr
2014. 12. 04. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez nem egy áporodott, múltba forduló, ósdi konzervatív értékkatalógus, hanem egy olyan dolog, amely erősíti,a társadalmi kohéziót és választ ad az Európát különösen sújtó demográfiai problémákra” – jelentette ki telefonon az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára, aki a család nemzetközi évének 20. évfordulója alkalmából szólalt fel a világszervezet székházában, Balog Zoltán miniszter képviseletében.

A kormányzat a következő években mindent meg kíván tenni azért, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, és így megálljon a népesség három évtizede tartó csökkenése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára november 6-án.

 

Családtámogatási akcióprogramot indít a kormányzat, négy olyan akadály áll a vágyott gyermekek megszületése útjában, amit le lehet bontani.

Prőhle utalt Kopp Mária pszichológus vizsgálatára, amely megállapította, hogy a családban nevelkedő gyerekek később sokkal jobban be tudnak illeszkedni a társadalomba, és annak sokkal hasznosabb tagjai tudnak lenni. Elmondta: egy olyan keresztény értékrend jelent meg a magyar családpolitikában, amely semmilyen szempontból sem kirekesztő. „Ez nem előírás, hanem egy ajánlás, meggyőződés azzal kapcsolatban, hogy a hagyományos családmodell mind az egyes emberek, mind pedig a társadalom számára is jó” – nyilatkozott.

A felszólalást követő háttérbeszélgetések során Prőhle Gergely arról is tájékoztatta tárgyalópartnereit, hogy a magyar kormány adókedvezményekkel, a munkarend átalakításával próbálja megkönnyíteni a gyerekvállalást és a családalapítást.

A helyettes államtitkár a nap folyamán a New York-i Cseh Központban részt vett a V4-országok képviselőinek tanácskozásán, amelyen arról esett szó, hogy ezek az országok hogyan tudnák erősíteni közös a jelenlétüket és milyen közös üzeneteket tudnának megfogalmazni az amerikai kulturális és tudományos élet, illetve a társadalom felé. Prőhle Gergely kijelentette, hogy jövőre már akár havi rendszerességgel is létrejöhetnek közös programok New Yorkban a négy ország kulturális intézetei közreműködésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.