Egyre többen fizetnek az orvosoknak

Erőteljesen növekedett a lakosság egészségügyre fordított kiadásainak összege az elmúlt két év során.

Hírösszefoglaló
2014. 12. 15. 4:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórházi betegek fele nyilatkozott úgy, hogy fizetett térítési díjat vagy hálapénzt. Éves szinten ezek az összegek átlagosan 45 ezer forint körül mozognak, míg 2012-ben még csak 33 ezer forintos kiadásról számoltak be a válaszadók.

A 25–55 éves aktív korosztály körében végzett kutatás szerint egyre nagyobb az állami kórházak helyett magánklinikákat és magánorvosokat választók tábora, az ő arányuk 36 százalékról 46 százalékra növekedett. A magánszektorban a költségek is magasabbak: idén átlagosan 74 ezer forintot kellett fizetni az ellátás során. A betegek szerint a hosszú várakozási idő jelenti az egészségügy legkritikusabb pontját. Szakorvosi rendelésre átlagosan egy hónapot kell várni, amit még a rendelőben is mintegy háromnegyed órás várakozás követ. Sokan kritikusak az ellátás színvonalával is: csak minden második beteg véli úgy, hogy szakmailag alapos kivizsgálás folyik a rendeléseken.

Kifogásolják továbbá az orvos-beteg kapcsolatot, a diagnózis érthetőségét, és mindössze a megkérdezettek 37 százaléka elégedett azzal, ahogy a kórházakban a betegekkel bánnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.