Eltiltották a kari HÖK volt elnökét

A gyanúsított K. S. Szilárd előzetesét újabb két hónappal meghosszabbították.

Csókás Adrienn
2014. 12. 10. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntött az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kari fegyelmi bizottsága a gólyatábori erőszakoló előéletét ismerő HÖK-elnök ügyében, Galántai Tamást két szemeszterre tiltották el tanulmányai folytatásától – értesült lapunk.

Fábri György, az egyetem kommunikációs főigazgatója lapunkkal közölte: a tanító- és óvóképző kar (TÓK) fegyelmi bizottsága tegnapi ülésén határozott a fonyódligeti események nyomán fegyelmi eljárás alá vont hallgató sorsáról, aki ezek után jelezte, hogy fellebbezési szándékkal bírósághoz fordul. Mint arról beszámoltunk, az elnöki tisztségéről időközben lemondott Galántai Tamást azért vonták felelősségre, mert kiderült: tudomása volt arról, hogy K. S. Szilárd, a fonyódligeti erőszak gyanúsítottja korábban kompromittáló, pucér fényképekkel zsarolta egy hallgatótársát. A zsarolásról az érintett diáklány pedig értesítette a diákvezetőt.

Csakhogy K. S. Szilárd ezek után mégis ott lehetett – sőt, a rendezvény fotósaként még dolgozhatott is – a fonyódligeti táborban, amelynek főszervezője Galántai Tamás, a kar hallgatói önkormányzatának akkori elnöke volt. A hallgatóval egyébként viszonylag kegyes volt a kari bizottság, Mezey Barna rektor ugyanis eredetileg a legsúlyosabb büntetés, vagyis az egyetemről való kizárás terhe mellett kezdeményezte a fegyelmi eljárást. A gyanúsított K. S. Szilárd egyébként már szeptember 1-je óta rács mögött van, és egyelőre ott is marad. Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy ismét meghosszabbították a 38 éves férfi előzetes letartóztatását, ezúttal 2015. február elsejéig.

– A kényszerintézkedés elrendelésére szökés, elrejtőzés, illetőleg bűnismétlés veszélye miatt volt szükség – tette hozzá a szóvivő. Ismeretes, K. S. Szilárd egy elsőéves hallgatót erőszakolt meg augusztus végén a fonyódligeti gólyatáborban. Az ügyben a fonyódi rendőrkapitányság nyomoz szexuális erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Mivel a tettes maga is az ELTE hallgatója, az egyetem ellene is fegyelmi eljárást indított, ám ezt a büntetőeljárás lezárultáig felfüggesztették. Nem a fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak volt az egyetlen az ELTE-n.

Az eset után kirobbant botrány nyomán nem sokkal később kiderült, hogy a jogi kar tavalyi táborában is szexuális erőszak történt. Abban az ügyben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, az egyetem pedig több szervezőt elbocsátott, illetve felfüggesztett. A történtek miatt a kormány szigorítana a hallgatói képviseletek működésén, és erkölcsi kódexet is bevezetne a felsőoktatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.