Lázasan keresik Bajnai utódját?

A tüntetéseken is „castingolhatják” a lehetséges jelölteket. Összeesküvés-elméletről beszélnek a baloldalon.

Bákonyi Ádám
2014. 12. 30. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cinikus hangnemben reagáltak az ellenzéki baloldali kis pártok Kövér Lászlónak a Magyar Hírlapban szombaton megjelent interjújára, amelyben az Országgyűlés elnöke arról beszélt, az amerikaiak célja Magyarországon egy új, az SZDSZ helyébe lépő „kreatúrapárt” megalapítása lehet.
– Logikus lehet, hogy 2018-ra kell felépíteni a poszt-SZDSZ-t, hogy ne lehessen kormányt alakítani nélküle a Jobbikkal szemben – mondta Kövér, aki szerint legutóbb Bajnai Gordon volt az amerikaiak kedvence, de „miután ez a projekt is megbukott, jöhet a szappanopera következő évada”.

– Kövér László ostoba összeesküvés-elmélettel próbálja leplezni az Orbán-kormány nemzeti érdekkel ellentétes politikájának károkozását – közölte megkeresésünkre Szigetvári Viktor. A Bajnai Gordon alapította Együtt ügyvezető társelnöke szerint a magyarországi demokratikus átmenetet a jövőben a magyar választók fogják kikényszeríteni, ebben a munkában pártja is részt vesz majd, az új miniszterelnököt pedig továbbra is a parlament fogja megválasztani. Szigetvári az állami vezetők fizetésemelésével kapcsolatos hírre Twitter-bejegyzésében ugyanakkor úgy reagált, „remélem, hogy az újszdsz, az amerikaiak és a zsidók visszahozzák egyszer a kisebb kormányt a hazámnak”.

A Bajnai Gordonékkal korábban szövetséges Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint „a házelnök úr vagy megbolondult, vagy a lehető legcinikusabb módon akarja leplezni a Fidesz rohamos népszerűségvesztésének valódi okait”. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja közleményében azt írta: a parlament valódi „kreatúrapártját” KDNP-nek hívják, Kövér László pedig különböző összeesküvés-elméleteket és sci-fiket gyárt. A Liberálisok szerint Kövérnek üldözési mániája van, hol az amerikaikat, hol az uniót vádolja összeesküvéssel. Fodor Gáborék mindemellett úgy vélik, „Magyarországnak nem Bajnai Gordonokra van szüksége, hanem olyan államférfiakra, akik készek áldozatot hozni a haza érdekében”.

Kiszelly Zoltán szerint azonban Magyarország valóban felértékelődött a geopolitikában, ezért az oroszok és az Egyesült Államok is partnerpártokat keresnek hazánkban. A politológus úgy látja, míg az oroszok a Jobbikban, az amerikaiak egyelőre Gyurcsány Ferencékben és a holdudvarukhoz tartozó egykori SZDSZ-esek körében találták meg a partnereiket. Utóbbiak azonban hiteltelenné váltak, és népszerűtlenek, így Kiszelly szerint már zajlik a tüntetőcsoportok „castingja”, melyiknek van a legnagyobb vonzereje, mozgósítóképessége, de egy „új Bajnai Gordon” megtalálása is esedékes lehet az amerikaiak részéről.

Tény, az Együtt alapítóját eddig hivatalosan is százmilliókkal támogatta a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP). Az amerikai Demokrata Párthoz közel álló szervezet 2011-ben 209 ezer eurót, 2012-ben 228 771 dollárt, azaz mintegy 110 millió forintot, tavaly pedig csaknem 454 ezer dollárt, azaz 106 millió forintot adott a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Alapítványnak. Az ugyancsak Bajnai alapította Haza és Haladás Egyesület csak tavaly 440 millió forint támogatást kapott, ám ígérete ellenére az egyesület még mindig nem hozta nyilvánosságra a bőkezű adakozók körét.

Eközben Schiffer András a Magyar Hírlapnak arról beszélt, hogy parlamentáris demokráciában az Országgyűlésben képviseletet szerző pártoknak nem dolguk ráépülni a tüntetésekre. Az LMP társelnöke a veszprémi ellenzéki jelöltállítás kapcsán azt mondta, sajnos a szocialisták megint úgy táncoltak, ahogy Gyurcsány fütyült, s egy szélsőségesen liberális fundamentalista mellé álltak be. A politikus egyértelművé tette, az LMP egyedül indul 2018-ban a választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.