Másfél hónapja a füle botját sem mozgatja Amerika

A magyar legfőbb ügyész már október végén benyújtotta a jogsegélykérelmet az ügyben az amerikai igazságügyi miniszterhez. Azóta sem jött válasz.

2014. 12. 09. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába írja a Twitteren André Goodfriend, Budapest ideiglenes amerikai ügyvivője, hogy „az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt”. Polt Péter legfőbb ügyész már október 27-én jogsegélykérelemmel fordult a magyarok ellen elrendelt amerikai beutazási tilalom miatt az amerikai igazságügyi miniszterhez egy 2008-as egyezmény alapján, ami mintha elkerülte volna a külképviselet figyelmét. Polt lépéséről a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza beszélt az M1 hétfői Híradójának.

A műsor azután kereste meg Fazekas Gézát, hogy Orbán Viktor kormányfő felszólította az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, hogy „legyen férfi”, vállalja, amit állít, ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Fazekas Géza emlékeztetett: Polt Péter – mivel nem folyamatban lévő büntetőügyről van szó – azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltasson adatokat Magyarországnak. Erre Goodfriendék a fülük botját sem mozgatták, noha levélben is tájékoztatást kaptak a Legfőbb Ügyészségtől.

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke megteszi a szükséges intézkedéseket – ezt válaszolta kedden az MTI megkeresésére az adóhivatal arra a kérdésre, hogy az elnök tett-e vagy tervez-e feljelentést tenni André Goodfriend amerikai ügyvivő ellen.

Ismert, André Goodfriend hosszú hetek óta korrupcióban való részvétellel vádol hat magyar állampolgárt, emiatt nem is engedélyezik ezen személyek Egyesült Államokba való beutazását, de közülük egyelőre csak Vida Ildikó NAV-elnök személye ismert, és az ügy kirobbanása óta többet nem is kötnek az érintettek orrára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.