„Minden kedvezmény jogszabályokon alapszik”

Belváros-Lipótváros önkormányzatának közlése szerint minden, általuk megállapított kedvezmény jogszabályokon alapszik.

RZ
2014. 12. 20. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a Népszabadság szombati számában megjelent írásra reagált, amely szerint az utóbbi hat évben csaknem négymilliárd forint kedvezményt kaptak kerületi üzlethelyiségek bérlői, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant.

„Ha valamely bérlő rövid bérleti idő után megkapta a bérlőnek jogszabály szerint járó kedvezményt, azt csak azért kaphatta meg, mert már az előző bérlő benyújtott az ingatlanra vételi ajánlatot, tehát az önkormányzat megpróbálta azt értékesíteni, de az meghiúsult” – áll az önkormányzat közleményében. Hozzátették: előfordult az is, hogy a bérlő átadta a bérleti jogot, vagy a polgári törvénykönyvben biztosított módon átadta a vételi jogát egy másik gazdasági társaságnak.

Mint írták, a Népszabadságban a belvárosi önkormányzattal kapcsolatban megjelent állítások „több ponton is valótlanok és félrevezetők”. Megjegyezték, hogy a cikk megjelenése előtt a lap nem kereste meg és nem kérte ki az önkormányzat véleményét.

Az önkormányzat az ingatlanértékesítésből befolyt bevételeket fejlesztésre fordította, a „cikk sugalmazásával szemben az önkormányzat könyv szerinti vagyona az elmúlt években nőtt, és nem csökkent” – közölték. Álláspontjuk szerint a cikkben elhallgatják azt a tényt, hogy minden értékesítés előtt három hónapnál nem régebbi aktualizált értékbecslés készült.

Az övezeti átlagáraktól való eltérés előfordul az ingatlanoknál le- és felfelé is, hiszen az aktualizált értékbecslés figyelembe veszi az ingatlan aktuális állapotát. „Sok ingatlant éppen azért adtunk el, mert állapota leromlott, felújítása többe került volna, mint a bérlőnek biztosított kedvezmény, hiszen a felújítás a tulajdonos kötelessége, nem a bérlőé” – írták.

A közlemény szerint más esetekben, ha a bérlő végzett felújítást vagy értéknövelő beruházást az ingatlanon, és azt még nem írta le a bérleti díjból, akkor annak fennmaradt részét szintén figyelembe kellett venni az ingatlan értékének megállapításakor. „A belvárosi vagyongazdálkodás hatékonyságát éppen az mutatja, hogy Belváros- Lipótváros önkormányzatának könyv szerinti vagyona 2009-hez képest nőtt és nem csökkent” – zárul a közlemény.

A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott a belvárosi önkormányzat az utóbbi hat évben üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. A cikk szerint több cég tízmilliókat nyert azzal, hogy néhány hónap után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt.

Az V. kerületi önkormányzat 277 nem lakáscélú helyiséget adott el pályáztatás nélkül 2008 és 2013 között. 155 ingatlant kedvezményes áron vettek meg a bérlők. Az így eladott üzlethelyiségek forgalmi értéke 17,5 milliárd forint volt a zárszámadások alapján, ám az önkormányzat ennél 3,9 milliárd forinttal kevesebb bevételhez jutott – a bérlők ennyi engedményt kaptak összesen – olvasható a lapban.

Mint írták, 2007-ben hoztak önkormányzati rendeletet arról, hogy a képviselő-testület által elidegenítésre kijelölt üzleteket az elővásárlási joggal rendelkező bérlők versenyeztetés nélkül megvehetik az ingatlan értékének 70 százalékáért.

„A bérlők kedvezményhez juttatása nem szokatlan, ám az V. kerületben sajátos gyakorlat alakult ki: vállalkozások sok esetben néhány hónappal a bérleti szerződés megkötése után lettek tulajdonosok” – áll a cikkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.