Nagy horderejű ügyek: döcög az elszámoltatás

Még mindig várat magára a sukorói, a moszkvai ingatlan- és a kémügy lezárása. Márciusig nyomoznak Simon milliói után.

2014. 12. 29. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos helyi érdekeltségű ügyben vezetett eredményre a korrupció és más, politikai természetű visszaélések, botrányok ellen a 2010-es kormányváltás után meghirdetett elszámoltatás. Ám az olyan nagy port felverő történetek, mint a sukorói telekcsere, a moszkvai ingatlaneladás vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) háza táján észlelt bűncselekmények, máig lezáratlanok. Időközben újabb gyanús esetek is napvilágra kerültek: például Simon Gábor ügye. Gyurcsány Ferenc elhíresült szavai pedig, miszerint az MSZP-elnöksége idején „sok helyről vándorolt oda [a párthoz] a pénz, Európából nem nagyon Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk” – azt feltételezik, hogy jó néhány csontváz lehet még a balliberális körök szekrényeiben.

Másfelől magyarázattal is szolgálhatnának arra, hogy a korrupcióra oly érzékeny Egyesült Államok az elmúlt években miért igyekezett többször nyomást gyakorolni a magyar kormányra és igazságszolgáltatásra, például Gyurcsány érdekében. Emlékezetes, Budai Gyula, aki 2010 és 2012 között elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos volt, a közelmúltban arról beszélt: az amerikai követség tisztviselői többször jelezték aggályukat a sukorói vizsgálat miatt. De Eleni Tsakopoulos Kounalakis korábbi amerikai nagykövet a Legfelsőbb Bíróság elnökével és a Magyar Bírói Egyesület első emberével is megbeszéléseket folytatott a magyar igazságszolgáltatás munkájáról.

Emlékezetes, a magyar állam 2008 júliusában cserélte el sukorói földterületét a Joav Blum izraeli– amerikai befektető tulajdonában álló két ingatlanra. Blummal és partnereivel találkozott Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő és Bajnai Gordon fejlesztési miniszter az Országházban, ahol néhány amerikai–izraeli befektető előállt a King’s City nevű vigalmi negyed ötletével. Gyurcsány ezt támogatta, s megbízta Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. akkori vezérigazgatóját, készíttesse el a csereingatlanok értékbecslését. A kormány részéről Bajnait jelölték ki kapcsolattartónak. Az ügy a bíróságokon kötött ki, amelyek semmisnek mondták ki a csereszerződést. A háttérben meghúzódó korrupciót a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálta, amely Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a cég volt jogi és értékesítési igazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolta meg 2012-ben. A vádhatóság szerint az államot 1,3 milliárdos kár érte volna, ha nem semmisítik meg a szerződést. Gyurcsányt 2011-ben hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, ám végül bizonyítottság hiányában megszüntették ellene a büntetőeljárást. Az évek óta húzódó ügyben még nem született döntés.

A balliberális érához köthető másik figyelemre méltó korrupciógyanús botrány szálai Moszkvába vezetnek, ahol a hatóságok szerint hazánk kereskedelmi kirendeltségét áron alul játszották át az egyik orosz oligarcha offshore cégének. A magyar állam 23 millió dollárt kapott az épületért, melyet a vevő nem sokkal később 100 millió dolláros haszonnal értékesített. Többéves vizsgálódás után 2013. május 7-én a főügyészség Székely Árpád volt nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolta meg. Bíróság elé állt Tátrai Miklós és Császy Zsolt, s a vagyonkezelő két volt vezető beosztású, s egy beosztott munkatársa is. A tárgyalás idén kezdődött. Fekszi a szembesítésen tagadta Székely azon állítását, hogy tudott volna a szerződés aláírásáról.

Másodfokú döntésre vár a kémügy feltárása. Mint ismeretes, Galambos Lajost, az egykori NBH főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminisztert a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa tavaly júliusban első fokon két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte kémkedésért és felbujtóként elkövetett kémkedésért. Galambos utódját, Laborc Sándort hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért egy év – két esztendőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtották, míg P. Lászlót, az orosz hátterű biztonságtechnikai cég, a Zömök Kft. tulajdonosát felmentették az államellenes bűncselekmények vádja alól. A KNYF Galambos, Szilvásy és Laborc esetében az ítélet súlyosbításáért, P. Lászlónál pedig megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezéséért fellebbezett. A 2041-ig titkosított ügy lényege: a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői a Zömök Kft.-t bízták meg az NBH átvilágításával. A poligráfos munkát egy orosz ajkú szakembergárda végezte, így a Zömökön keresztül egy külföldi hatalomhoz kerülhettek a magyar szolgálatok – zsarolásra alkalmas – adatai.

Az egyik friss ügy Simon Gáboré. A szocialista politikusról február elején derült ki, egy bécsi számlán több száz millió forintot tart, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később nyilvánosságra került, bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, melyen szintén milliók vannak. A KNYF csaknem 100 milliós költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét, akit március 12-én helyeztek előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe. Simon a közelmúltban százmilliónál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után, amit vizsgálnak. A nyomozást legutóbb március 14-ig hosszabbították meg.

A Simon-ügyben az ősz folyamán feltűnt egy felvidéki szál is. Egy áfacsalási ügy felvidéki kulcsfigurájának, Dömény Zoltánnak a naplójából ugyanis kiderült: a közreműködésével elcsalt 18 milliárd forintnyi forgalmi adó egy része az MSZP pártkasszájában landolt. A férfi naplójában nem nevezte meg az érintetteket, de felesége a Hír TV-nek megerősítette, az elcsalt pénzek „politikai körökben is” mozogtak. (Dömény és társai kapcsolatban álltak Simon Gábor bizalmasával, a márciusban öngyilkosságot elkövető Welsz Tamással.) Az ügy lényege, 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak papíron egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar–cseh cégláncolaton keresztül. A hálózat egyik legnagyobb vásárlója az amerikai tulajdonban álló, budapesti székhelyű Bunge Zrt. volt. Korrupcióra való hivatkozással e cég jelzése miatt is indította el Amerika hazánk ellen a kitiltási akciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.