időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Ténymegállapító vizsgálat indul Simon Gábor ügyében

MA
2014.12.10. 13:53

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatásokat tarthat a politikus büntetőügyével kapcsolatban.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a testület ülése után elmondta: a bizottság zárt ülésén meghallgatták azt az összefoglaló jelentést, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal készített a volt szocialista politikus büntetőügyének nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

A testület Fidesz–KDNP-s és jobbikos tagjai ezután megszavazták, hogy ténymegállapító vizsgálat induljon. Ennek értelmében a testület a vizsgálat keretében meghallgatásokat tarthat, amelyeken kötelező a megjelenés – tette hozzá Molnár Zsolt.

A bizottság elnöke elmondta: azért nem támogatta a ténymegállapító vizsgálat indítását, mert továbbra is úgy gondolja, hogy az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az igazságszolgáltatás és a nyomozó hatóságok hatáskörébe tartozik.

Molnár Zsolt közölte: a nemzetbiztonsági bizottság várhatóan januárban vagy februárban kezdi meg a ténymegállapító vizsgálatot, de azt, hogy kiket fognak meghallgatni, egyelőre nem tudta megmondani.

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. Simon Gábor a közelmúltban százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Az ügyészség februárban indított nyomozását legutóbb március 14-éig hosszabbították meg.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt kedden zárt ülésen kapott tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), a Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőitől a Simon-ügy állásáról. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke akkor azt mondta: a főügyészség szerint pontosan tisztázható, honnan fizette be 128 millió forintos adóhátralékát Simon Gábor, de ezt a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre a bizottságnak sem árulták el. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a sajtónak azt mondta: Simon Gábor februári gyanúsítotti kihallgatásakor elrendelték a politikus bécsi bankszámlájának ideiglenes zár alá vonását, majd ez november 17-én a másodfokú bíróság döntése értelmében jogerőre emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.