Szabó István több mint kétharmaddal nyert

Újra Szabó Istvánt választották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé.

TK
2014. 12. 01. 22:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó István harmadik ciklusát kezdheti meg az egyházkerület élén, megbízatása hat évre szól – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a választáson két jelölt, a jelenleg is hivatalban lévő Szabó István, valamint Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora indult.

Szabó István a szavazatok több mint kétharmadát (220 szavazat) szerezte meg a gyülekezetektől, míg Balla Péter 88 szavazatot kapott – írták.

Az egyházkerület közleménye szerint a főgondnoki tisztre a hivatalban lévő Tőkéczki Lászlót, valamint Kovács Leventét jelölték. Tőkéczki László 216, Kovács Levente 94 szavazatot kapott. A legszorosabb eredmény a főjegyzői poszton volt, amelyre két új jelölt pályázott. Simonfi Sándor 159, Illés Dávid 149 szavazatot kapott.

A világi főjegyzői posztot a jelenlegi főjegyző, Veres Sándor töltheti be a következő hat évben. Veres Sándor 230, míg a másik jelölt, Brandenburg Sándor 79 szavazatot kapott – írták.

Szabó István a közleményben olvasható életrajz szerint 1956. december 14-én született Sárbogárdon. Nős, három gyermek édesapja. Debrecenben érettségizett, majd Budapesten végezte a teológiát. Az egyetem után Sáregresen szolgált segédlelkészként, majd a Józsefvárosban beosztott lelkészként. 1985-től a Budapest-Külső-Üllői úti Missziói Egyházközségben a szinte teljesen megszűnt gyülekezet újjászervezése volt a feladata. 1989-ben templomot és lelkészlakást épített a gyülekezettel, amely öt évvel később anyaegyházközséggé vált – írták.

A református egyházban az idei év végén lejár valamennyi választott tisztviselő hatéves megbízatása, és ezzel véget ér a 13. zsinati ciklus is. A választási szabályzat értelmében az egyházkerületekben november 28-ig lezajlott választások eredményeit december elején összesítik, majd a jogorvoslati határidők letelte után, 2015. január 31-ig megalakulnak az új egyházkerületi közgyűlések és beiktatják az új vezetőket.

2015. február 28-ig kell összehívni az új zsinat alakuló ülését, amelyen megválasztják a zsinat lelkészi és világi elnökeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.