Van, ahol már másfél évtizede működik a szűrőrendszer

Egy kiskunhalasi középiskolában már régen bevezették. Másolnák a példájukat.

MNO
2014. 12. 10. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt éve végeznek drogtesztet egy kiskunhalasi gimnáziumban, a rendszer sikeres, és folyamatos módosítások eredményeképpen mára kész prevenciós programmá érett – erről ír riportjában a balliberális Hvg.hu. A Szilády Áron Református Gimnázium részéről azt közölték, hogy a rendszert népszerűsíteni is próbálták, de támogatás és nyilvánosság nélkül ez idáig kevés eredménnyel, noha évente egy-két iskola magától jelentkezik náluk azzal, hogy átvennék a rendszerüket.

A program önkéntes, mivel szerintük a gyerekek csak így érzik segítségnek, nem pedig büntetésnek. A folyamatot az iskolát támogató, de attól független egyesület végzi. Csányi Ágnes, az iskola ifjúságvédelmi felelőse szerint az egész vizsgálat titkos, az eredményeket csak ők ismerik, az iskolába nem is jut vissza semmilyen információ, ez szerinte a bizalom szempontjából fontos.

A szakember arról is tájékoztatott, az iskola tanulóinak nagyjából 90 százaléka önként részt vesz a programban. Amikor azonban – 15 évvel ezelőtt – kötelezővé tették az ellenőrzést, botrány lett az ügyből. A rendszer 10 éve önkéntes, Csányi szerint az is előfordult már, hogy egy diák maga jelentkezett tesztelésre, mert egy buli után furcsán érezte magát, és tudni akarta, nem kevertek-e valamit az italába. Fontos ez azért is, hogy a diákok biztonságban legyenek például a testnevelésórán.

Az iskolában egy évben 200 ezer forintba kerül a szúrópróbaszerű ellenőrzés, ennyiért hetente 4-5 diák vizsgálatát tudják elvégezni. 14 éves kor felett kínálják fel a lehetőséget, a diáknak és a szülőnek egyaránt hozzájáruló nyilatkozatban kell vállalnia a részvételt.

Anyagi hozzájárulás nincs, az évi pár százezer forintos költséget a támogatásokból és az adók 1 százalékából gazdálkodó egyesület fizeti, igaz, ehhez kell pár lelkes önkéntes is, akik ingyen dolgoznak a szervezetben a drogprevención.

Mint írják, a házirend szerint ha valaki nem járul hozzá a vizsgálathoz, de felmerül a drog gyanúja, akkor az iskolaigazgató kérheti tőle annak igazolását, hogy nem fogyasztott kábítószert. Ilyenkor viszont nem az iskolai egyesület végzi el a tesztet, el kell mennie egy független orvoshoz, hogy igazolja a drogmentességet. Ennek visszautasítása esetén el is tanácsolhatják a többi diák védelmében, de ilyen állítólag még nem fordult elő.

A folyamat nemcsak önkéntes, de egy külön egészségügyi szobában is zajlik, a mintaadásra pedig mosdóban kerül sor. Emellett személyes elbeszélgetésre is sor kerül.

Az eredmény 2-3 perc alatt megvan, ugyanakkor nem közlik, akkor sem, ha pozitív. Utóbbi esetben újabb teszt következik, ha pedig az is pozitív, a szülő bevonásával, de titokban igyekeznek segíteni személyes elbeszélgetésekkel. Ha komolyabb a gond, segítenek megfelelő szakemberhez kerülni. A beszélgetések 90 százalékban eredményesek, Csányi szerint mindenképpen „elgondolkodik a gyerek és a szülő is”. A tesztek szúrópróbaszerűek és a megelőzésen van a hangsúly. A vizsgálatoknak egyébként a beszámoló szerint mindig csak elbeszélgetés lett a következménye, nem kellett bevonni a rendőrséget.

Ismeretes, Kocsis Máté fideszes politikus a múlt héten vetette fel, hogy a politikusok, a közvéleményt formáló újságírók és a 12-18 év közötti gyerekek számára be kellene vezetni a rendszeres drogellenőrzést. Hétfőn azt közölték, hogy a Fidesz-frakció támogathatónak tartja Kocsis Máté javaslatát, a megvalósítás lehetőségeiről Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával. Az ötlet ugyanakkor számos helyről tiltakozást váltott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.