A Mazsihisz-ügyvezető tagad mindent

Kunos Péter Mazsihisz-ügyvezető szerint minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.

MNO
2015. 01. 06. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítő és beléptető rendszerére kiírt pályázat ügyében mind ez idáig semmiféle érdemi döntés nem született.

A tájékoztatás szerint a döntés előkészítésére az érdekelt szervezetek delegáltjaiból létrehozott hattagú bizottság csupán arról határozott, hogy melyik pályázóval kívánja a további tárgyalásokat folytatni – írta Kunos Péter. Hozzátette: a javaslatban meghatározó fontosságú szempont volt, hogy „a nemzeti örökség részét képező objektum biztonsági rendszerének megismerése és továbbfejlesztése a megrendelők teljes bizalmát élvező céghez kerüljön”.

A Mazsihisz ügyvezetője ugyanakkor közölte, hogy a kialakult helyzetben „mint a pályázatot kiíró szervezet vezetője a kiírásban szereplő lehetőséggel élve, azt eredménytelennek nyilvánítja és visszavonja”.

Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatás miatt. A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel – írta Schwezoff Dávid.

Erre reagálva Frölich Róbert és Frölich Katalin hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy beperlik Schwezoff Dávidot, mert a BZSH világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Visszautasították, hogy „alaptalanul törvénytelenség elkövetésével” vádolták meg őket.

A BZSH 2014. november 8-i közölte az MTI-vel, hogy Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével különösen nagy vagyoni hátrány érhette a hitközséget.

A Heti Válasz október 30-ai számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.