Az LMP kiáll a szabadkereskedelmi megállapodás ellen

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a céljuk ezzel a nyomásgyakorlás.

MA
2015. 01. 09. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titokban tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmények a multinacionális vállalatok profitmaximalizálását szolgálják, és mindkét megállapodás lazítana az európai élelmiszer-biztonsági szabályokon, valamint a génmódosított termékek előállításának előírásain – sorolta kifogásaikat.

Schmuck Erzsébet egy szlovén tanulmányt is ismertetett, amely szerint a szomszédos ország számára nemhogy gazdasági növekedést nem eredményezne a TTIP, de tíz év alatt a GDP és a munkahelyek számának csökkenését hozná.

A politikus beszámolt arról is, hogy pártja csatlakozik ahhoz a civilek által kezdeményezett európai aláírásgyűjtéshez, amely a szabadkereskedelmi egyezmények megkötése ellen indult. Mint mondta, ezzel céljuk a nyomásgyakorlás, mivel az Európai Bizottság tavaly elutasította a hivatalosan indult kezdeményezést arra, hogy az unió állampolgárai is beleszólhassanak az egyezményekbe.

Emlékeztetett: a témában az LMP parlamenti vitanapot is kezdeményezett, amelyet várhatóan februárban tartanak.

Schmuck Erzsébet elmondta: azt nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok a kitiltási ügyet nyomásgyakorlásra használná a TTIP támogatásához, azt azonban el tudja képzelni, hogy az USA valamilyen módon mégis él a ráhatás eszközével. Ugyanakkor beszámolt arról is: az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője az LMP társelnökeivel tárgyalva felajánlotta, hogy minden, a párt által kért információ megszerzéséhez segítséget nyújt a TTIP-vel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.