Bocsánatkérést várnak Novák Elődtől

Az Országos Roma Önkormányzat közleménye szerint a jobbikos képviselő megsértette a legnagyobb kisebbséget.

2015. 01. 09. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) követeli, hogy Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő nyilvánosan kövesse meg mindazokat, akiket az idei év első újszülöttje kapcsán tett megnyilvánulásával megsértett – tudatta az ORÖ pénteken az MTI-vel.

Az ORÖ-elnöke, Hegedüs István által jegyzett közleményben az olvasható: az ORÖ mélységesen felháborítónak tartja Novák Előd január elsejei, a Facebookon közzétett véleménynyilvánítását, „melyben a Magyarországon élő legnagyobb kisebbséget sértette meg”. „Felháborítónak tartjuk, hogy a XXI. században magát politikusnak valló szélsőséges gondolkodású vezető, aki tagja a magyar Országgyűlésnek, ilyen kijelentéseket tesz” – fogalmaztak. Az ORÖ szerint Novák Előd megnyilvánulása nemcsak a roma emberek, hanem minden jóérzésű magyar ember számára sértő.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a családtól hivatalos úton nem kért bocsánatot, ezért követeljük, hogy nyilvánosan kövesse meg az érintetteket és mindazokat, akiket a kijelentésével megsértett” – zárul a közlemény.

Az idei év első babája, Rácz Péter Rikárdó január 1-jén 0 óra 1 perckor született Makón. Novák Előd Facebook-oldalán aznap azt írta, hogy „Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve”.

A Demokratikus Koalíció január 3-án közleményben felháborítónak nevezte Novák Előd „nyíltan szélsőséges szavait”. Az MSZP hétfőn közleményben szólította fel Vona Gábor Jobbik-elnököt, hogy hívja vissza a népjóléti bizottságból „a vállalhatatlan kijelentéseket megfogalmazó párttársát”.

Minden magyar gyereknek veleszületett joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek vagy öröklött körülmények – reagált Novák posztjára Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint fontos, hogy „ne hagyjuk szó nélkül” azt, ha valaki – különösen egy politikus – újszülötteket bélyegez meg.

Lázár János közölte – bár a tettük súlya az előzőhöz nem mérhető –, elítéli azokat is, akik ennek a gyalázatos ügynek a „katasztrófaturistái” és e támadásból akarnak politikai hasznot húzni. Azzal ugyanis, hogy „Gy. Ferenc és társai” politikai cirkuszt csináltak Rikárdó ügyéből, arra kényszerítették a magyar társadalmat, hogy pártpolitikai törésvonalak szerint viszonyuljon a történtekhez. Pedig ebben az ügyben nem lett volna szabad árukapcsolást létrehozni, ebben ugyanis pártok feletti konszenzusnak kell lennie, amely úgy hangzik: „Minden új élet ártatlan, mint a ma született bárány. Újszülöttet nem bélyegezhet meg senki” – fogalmazott a miniszter.

Az újszülött édesapja nyílt levélben szólította fel bocsánatkérésre Novákot. A jobbikos politikus azonban azonban ezt nem tette meg, sőt ő várt bocsánatkérést az apától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.