Budapest is lefagyott

A rendőrség fokozott óvatosságra inti a közlekedőket az ónos eső miatt.

MA
2015. 01. 09. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek hajnali közlése szerint a főváros útjai balesetveszélyesek, ezért a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezessenek.

A fővárosban, különösen a budai oldalon az ónos eső miatt jegessé vált mellékutak, valamint a meredek útszakaszok és a járdák nehezen járhatóak, balesetveszélyesek – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A fővárosi katasztrófavédelem állandó kapcsolatot tart a közterület-fenntartóval és a Budapesti Közlekedési Központtal. A tőlük kapott információ szerint a fő közlekedési útvonalakat folyamatosan szórják.

A BKK a Facebook-oldalán azt írta: a hajnali ónos eső miatti jeges, csúszós útszakaszok, megállóhelyek síkosságmentesítése jelenleg is zajlik. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelt útvonalon, a kiskörúton közlekedik, így a Kálvin tér, a Ferenciek tere és a Szervita tér megállót nem érinti.

Az Útinform közlése szerint az ország több részén változó halmazállapotú csapadék esik, a fagypont alatti hőmérséklet miatt egyes területeken síkosak az utak.

Pest és Nógrád megyében elszórtan, észak-keleten, valamint a Tiszántúlon váltakozó halmazállapotú csapadék esik, Kápolnásnyék, Vác, Balassagyarmat és Makó térségében, valamint Békés megyében pedig ónos eső. A fő- és mellékutak a szórás ellenére síkosak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén, a Nyírségben, továbbá Debrecen, Hajdúszoboszló és Berettyóújfalu térségében havazik vagy szállingózik a hó. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak, hókásásak, csúszósak.

Az autópályák általában vizesek, sónedvesek, az M3-as autópálya felső szakaszán Hajdúnánás és Ófehértó térségében havas, latyakos szakaszokra kell számítani.

Az M5-ös autópályán a Röszke felé vezető oldalon a 43-as kilométernél, Budapest felé pedig az 58-as és az 53-as kilométernél több megcsúszásos baleset volt az ónos eső miatt – közölte kora reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Útinform jelentése alapján.

Több közlekedési baleset volt a csúszós utak miatt Békés megyében is.

Személyi sérülés sehol sem történt, de az újhartyáni és az örkényi szakaszon lelassult a forgalom.

Hajnaltól mintegy húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a csúszós utakon. A 44-es úton hat teherautó csúszott össze és a 81-esen, Bakonysárkánynál egy autóalkatrészeket szállító teherautó borult fel. A többi helyen személyautók és teherjárművek fordultak keresztbe az úton, illetve csúsztak árokba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata elmondta: a Gyáli út IX. kerületi szakaszán reggel három autó ütközött össze, a balesetben egy ember megsérült. Egy másik személyautó ugyanott kidöntött egy tűzcsapot, amelyből folyt a víz, ezt a szakemberek már elzárták, ám emiatt még csúszósabbá vált az út.

Csepelen egy menetrend szerinti távolsági busz és egy személyautó karambolozott. A balesetben az autó vezetője és a busz egyik utasa megsérült.

A katasztrófavédők a legtöbb riasztást az ország keleti felében kapták – mondta Hajdu Márton, hozzátéve, hogy a fővárosban és az agglomerációban is jelentős gondokat okoz az ónos eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este tizennégy megyére és Budapestre is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt. Ezt reggelre a legtöbb helyen visszavonták, már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben figyelmeztetés.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a hóval borított északkeleti tájakon délelőtt és kora délután helyenként kisebb hófúvásra is számítani lehet. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett estétől az északi és az északkeleti megyékben a szél többfelé viharossá fokozódik, ennek veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a fővárosra adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint keleten is lassan megszűnik a csapadék és napközben egy-két órára mindenütt kisüthet a nap. Késő délutántól egyre többfelé eleredhet az eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 Celsius-fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 0 fok közelében maradhat. Késő estére 0 és plusz 6 fok közötti hőmérséklet várható.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.