Egy bíróság, két vélemény

Ugyanazon bíróság két bírája eltérő módon bírálta el a norvég támogatások ügyében tartott házkutatásokat kifogásoló panaszokat.

2015. 01. 31. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényesen tartott házkutatást tavaly szeptemberben a Nemzeti Nyomozó Iroda Foltányi Zsuzsanna lakásában a norvég civil támogatások ügyében indult büntetőeljárásban – derül ki a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) lapunk birtokába került végzéséből. Az Ökotárs korábban az LMP-ben politizáló alapítójának  csobánkai házában ugyanazon a napon, szeptember 8-án tartott házkutatást a rendőrség, amikor az alapítvány budapesti székhelyén is. Ám rendhagyó módon, míg Foltányi házkutatás elleni panaszát elutasította a BKKB, addig ugyanennek a bíróságnak egy másik bírája a napokban helyt adott az Ökotárs igazgatója, Móra Veronika házkutatás elleni panaszának.

Foltányi arra hivatkozva tett panaszt a rendőri intézkedés ellen, hogy szerinte a házkutatás személyi szabadságát és emberi méltóságát is szélsőségesen és teljesen indokolatlanul, tartósan korlátozta. Továbbá a magánlakás sérthetetlenségének alkotmányos elvére is hivatkozott. A bíróság viszont rámutatott: ha egy magánlakásban alapítványi, hivatalos iratokat tárolnak, akkor ott a törvényi feltételek fennállása esetén házkutatás is tartható. A BKKB szerint azért is indokolatlan Foltányi panasza, mert éppen az Ökotárs Alapítványnál tartott aznapi házkutatáskor közölték a nyomozókkal, hogy a keresett iratok egy része az ő lakcímén található – az egyenruhások csak ezután mentek Csobánkára. Másrészt az is a házkutatás indokoltságát támasztja alá, hogy az intézkedés eredményes volt – olvasható a végzésben.

A Magyar Nemzet birtokába került a másik végzés is, amely helyt adott Móra Veronika panaszának. E szerint a házkutatás elrendelésének napján, 2014. szeptember 5-én még nem állt a nyomozó hatóság rendelkezésére olyan adat, amely a hűtlen kezelés bűntettének gyanúját alátámasztotta volna, így a három nappal későbbi házkutatás és iratlefoglalás az Ökotársnál és Móra Veronika lakásán törvénytelen volt.

Ez azért is különös, mivel a Nemzeti Nyomozó Iroda egy magánszemély feljelentése alapján már augusztus 14-én, tehát három héttel a házkutatás előtt nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Ráadásul a Foltányi-féle panaszt elutasító végzésben sem hivatkozik ilyesmire a bíróság. További érdekesség, hogy a bíróság szerint azért nem lehet figyelembe venni a nyomozati iratok között már ekkor is ott lévő, a Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda és az Ökotárs közti megállapodásokat, mert azok nem voltak lefordítva angolról magyarra.

Ismert, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal  szeptemberben tett feljelentést a norvég pénzosztásnál föltárt visszaélések miatt, s az ennek nyomán indult nyomozásban foglaltak le iratokat a „civileknél”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.