Falusi családi vállalkozásokat segítő program indul

A két-három éves program megvalósítását a CÖF nyolcezer szellemi honvédője fogja segíteni.

MA
2015. 01. 27. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csizmadia László, a CÖKA elnöke, a CÖF alapítója a keddi fővárosi sajtótájékoztatón közölte: a helyi közösségek megszervezésével, oktatások indításával, a pályázati lehetőségeket tartalmazó kiadványokkal, illetve kisgépek vásárlását lehetővé tévő programokkal akarják segíteni a vidéki kisvállalkozásokat.

Mindehhez rendelkezésre áll a CÖF nyolcezer szellemi honvédője, akik közül sokan önkéntesként fogják segíteni a két-három éves program megvalósítását – tette hozzá.

Emlékeztetett arra: az elmúlt ősszel stratégiai megállapodást kötöttek a földművelési tárcával és a magyar élelmiszerláncokkal annak érdekében, hogy a segítségükkel megszervezhessék a helyi termelői közösségeket. Ezek nyomán lehetségesnek tartják egy olyan kisgépbeszerzési program megvalósítását, amelynek segítségével a termelők többletértéket állíthatnának elő.

Példaként említette, hogy egy pasztőröző kisgép segítségével a gyümölcsből gyümölcslé állítható elő, de gyorsfagyasztó, aszaló vagy tésztakészítő gépekkel is növelni tudják termékük értékét a falusi gazdálkodók. Az élelmiszerláncoktól pedig azt kérik, hogy csomagolóanyagokkal, üvegekkel, dobozokkal és címkékkel segítsék a kisvállalkozásokat és vegyenek részt a termékek értékesítésében.

Javasolni tervezik a kormánynak, hogy a közfoglalkoztatottak egy részét irányítsák ezekhez a vállalkozásokhoz, ami azt jelenti, hogy a betanulás után nem az állam, hanem ezek a cégek foglalkoztatnák tovább az embereket.

Csizmadia László kiemelte: országvédelmi szempontból fontosnak tartják, hogy a magyar föld a magyar gazdálkodók kezében maradjon, ezért azt javasolják, hogy a megbízhatóan gazdálkodó magyar gazdáknak legyen elővételi, illetve előbérleti joguk a felszabaduló földterületekre.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes bankok az őket elmarasztaló ítéletek után is folytatnák a hitelesek megkárosítását, ami ellen fel akarnak lépni. Szükségesnek tartják a személyi felelősség megállapítását is azoknál a bankoknál, amelyek tisztességtelenül jártak el ügyfeleikkel szemben.

Arról is szólt, hogy keresetet nyújtanak be Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke ellen, mert a közrádió egy reggeli műsorában azt állította: a CÖF–CÖKA folyamatosan hazudik a pénzügyi elszámolásai tekintetében.

Kérdésre válaszolva Csizmadia László közölte: a közeljövőben nem terveznek békemenetet, annak ellenére sem, hogy várhatóan számos kormányellenes tüntetésre kerül sor. Eddig sem saját polgártársaik ellen szervezték a békemeneteket, az üzenet az ország szuverenitásának megvédése érdekében a külföldi támadások ellen irányult – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.