Gyurcsánynak csúnya vitája volt az amerikai nagykövettel

A DK elnöke szerda este a Klubrádióban, csütörtök reggel a közrádióban beszélt erről, és még sok másról.

MNO
2015. 01. 29. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc a Klubrádióban úgy fogalmazott: meg tudna rá esküdni, hogy bár miniszterelnöksége idején rendszeresen találkozott a volt amerikai nagykövettel, soha, egyetlen alkalommal nem került elő sem kitiltást, sem korrupciót érintő téma. Ilyen nem volt, így nem tudja mire utalhatott a Magyar Nemzetben Marc Ellenbogen egykori tanácsadó. Hozzátette: időnkét csúnya vitája is volt az amerikai nagykövetekkel, például April Foleyval a Nabucco gázvezeték építésével kapcsolatban. Gyurcsány közbevetésre megerősítette, hogy a lényeges viták akkor is az oroszok túlzott befolyása miatt érzett aggodalomból fakadtak.

A közelgő Merkel-, illetve Putyin-látogatásokkal kapcsolatban a DK elnöke azt mondta, bár ez nem lesz nyilvános, bármibe fogadna, hogy Angela Merkel az Egyesült Államokkal egyeztetett forgatókönyv szerint azért jön, hogy véget vessen Orbán Viktor pávatáncának, a kint is vagyok, bent is vagyok politikájának. Merkel azt fogja ígérni a kormányfőnek, hogy ha hajlandó visszaállni az uniós kötelezettségek mellé, akkor ő ellen fog állni annak, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból – állítja Gyurcsány, aki szerint a látogatások után majd a német és az orosz sajtót olvasva fog kiderülni, hogy Orbán át tudta-e vágni a gordiuszi csomót.

A DK elnöke beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is, ahol elmondta: a demokratikus ellenzéki oldal támogatói előzetes regisztráció után – ami bizalmi elven működne –, rövid kampányt követően nyilváníthatnák ki a véleményüket arról, az országgyűlési választáson ki legyen a miniszterelnök kihívója. Ismert: Gyurcsány korábban egy hétig éhségsztrájkolt az előzetes választási regisztráció bevezetése ellen.

A korábbi kormányfő szerint a 8 millió szavazópolgárból 1,8-1,9 millió lehet a kormányzó Fidesz támogatóinak száma, ami meglehetősen kevés, többen vannak a kormány ellen, mint mellette – vélte. Ha a rendszer ellenzéke egy ilyen szituációban megszervezi magát, parlamenten belül és kívül, akkor fordulatot tud elérni – véli.

A politikus szerint az MSZP és a DK rendelkezik a legkiterjedtebb és mostanra hasonló méretű országos hálózattal. Gyurcsány Ferenc szerint az utóbbi három évben pártja ebben a tekintetben nagyjából beérte a szocialistákat. Hozzátette: a Párbeszéd Magyarországért (PM), az Együtt, vagy a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) nagyobb kihívással néz szembe. A DK elnöke megemlítette, hogy a napokban együtt ebédelt Bokros Lajossal, aki „végtelenül szimpatikus módon” azt mondta neki, járja az országot, építi a szervezetét. „Azt gondolom, itt egy fejlődő ellenzéki mozgalommal állunk szemben” – állapította meg Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő szerint a demokratikus ellenzéki oldal – amelyben mérsékelt konzervatívok, liberálisok és baloldaliak is vannak – olyan átalakuláson megy át, mint a jobboldal a kilencvenes évek közepén, amiből végül egy nagy tömörülés nőtt ki. A politikus szerint talán pártja beszél a legvilágosabban arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rendszerének ellenzékét arra kell biztatni, ne akarjon várni 2018-ig, a mostani kormányzati ciklus végéig. Gyurcsány Ferenc hozzátette: 2006-ban, az általa vezetett kormány idején az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodott. „Ez a normális. Hát persze, ha úgy látjuk, hogy az ország rossz felé megy – én is úgy látom, hogy nagyon rossz felé megy –, akkor meg kell próbálni elérni, hogy korábban legyenek választások” – mondta.

A politikus szerint tehát most kell csinálni a pártprogramokat és egyeztetni őket, a DK három-négy hét múlva esedékes kongresszusa ezt a folyamatot fogja elindítani. Mint ahogy megjegyezte, eredetileg azt gondolta, hogy 2017-ig ráérnek, de ma már másképp vélekedik. A DK jó egy év múlva el akarja fogadni az új pártprogramot, és most kell elkezdeni arról is beszélni, hogy „oké, akkor ki lesz a kihívó”. A politikus azt is hangoztatta, nem szeretne harcos, forradalmi hevületű kormányváltást, amikor az utca megtöri a politikai rendet. A DK elnöke szerint az előre hozott választás alapja az lehet, hogy a kormányzó párt elkezdi elveszíteni a többségét a választók körében, és úgy véli, még mindig jobb előbb választást rendezni, mint később, amikor nagyobb lehet a vereség esélye. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, úgy látja, hatalmas erózió indult el, és kormányváltó hangulat van kialakulóban az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.