Határ-ellenőrzési munkacsoportot hoz létre a kormány

A cél a határellenőrzéssel és határátkelőhely-fejlesztéssel kapcsolatos tárcaközi koordináció elősegítése.

MA
2015. 01. 29. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkacsoport tevékenységének célja a határellenőrzéssel és határátkelőhely-fejlesztéssel kapcsolatos megfelelő tárcaközi koordináció elősegítése. A testület javaslatot tesz a határátkelőhelyek, határátlépési pontok létesítésére, megnyitására, továbbá figyelemmel kíséri – különös tekintettel az Európai Unió követelményeire – az egységes határ-ellenőrzési rendszer létrehozását célzó kormányzati intézkedések megvalósulását. Nyomon követi azt is, hogy a meglévő határátkelőhelyek működése megfelel-e a jogszabályban meghatározott feltételeknek, illetve a határátkelőhely általános követelményeinek, és szükség esetén javaslatot tesz a határátkelőhely fejlesztésére, átminősítésére, valamint működésének ideiglenes szüneteltetésére vagy megszüntetésére.

A kormányhatározat értelmében a javaslattevő, véleményező és tanácsadó munkacsoport vezetője a belügyminiszter által kijelölt államtitkár lesz. A testület tagjai a külgazdasági és külügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, az emberi erőforrások minisztere, a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a földművelésügyi miniszter, valamint a honvédelmi miniszter által kijelölt állami vezetők lesznek, az országos rendőrfőkapitány vagy kijelölt helyettese, továbbá az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője vagy az általa kijelölt helyettese. A munkacsoport tagjai díjazásban nem részesülnek.

A határ-ellenőrzési munkacsoportot évente legalább három alkalommal kell összehívni – rögzíti a kormányhatározat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.