Időben odaért a tűzifa a településekre

Várhatóan 30-60 ezerrel több emberhez ér el a segítség, mint tavaly.

2015. 01. 31. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a szociális tüzelőanyagról szóló belügyminiszteri rendelet szerint az önkormányzatoknak február 15-ig kell kiosztaniuk a rászorulóknak a szociális tűzifát, az állami erdőgazdaságok már január 5-ig leszállították a megrendelt mennyiség 40,5 százalékát. Így a települések időben megkezdhették a tüzelő kiosztását – tudtuk meg a Belügyminisztériumtól. A szaktárca szerint ez év elejéig 63 710 erdei köbméter tűzifát szállított a 22 állami erdőgazdaság az érintett önkormányzatoknak. Mint írják, minden esetben a pályázaton nyertes települések egyeztettek a tüzelőanyagot biztosító szervezettel az igényelt mennyiségről, a szállítási, fizetési kondíciókról. A szállítási költség az önkormányzatokat terheli. A támogatás teljes összegét március 31-ig kell felhasználni, az önkormányzatoknak eddig kell kifizetniük a tűzifát, illetőleg a szenet. Az, hogy a fát egyszerre vagy több lépcsőben osztják-e ki, az önkormányzatokra van bízva, ezt a települések rendeletben szabályozzák.

Arról is érdeklődtünk, van-e olyan hátrányos helyzetű település, ahol meg sem kezdték a tüzelő kiosztását, a szaktárca válasza szerint erről nincs információjuk. Ha azonban egy nyertes település legkésőbb február 15-ig sem osztja ki a tüzelőt a rászorulóknak, vissza kell fizetnie az államnak a támogatást. A tárca adatai szerint 2013-ban kétmilliárd forintból közel 120 ezer szociálisan rászorulót segítettek tüzelőanyag-támogatással, a most rendelkezésre álló hárommilliárd forintnak köszönhetően 150-180 ezerre nő ez a szám. Ellenőrzik azt is, valóban eljut-e a rászorulókhoz a tüzelő. Az önkormányzatoknak április 15-ig kell elszámolniuk a Magyar Államkincstár felé a támogatás felhasználásáról.

Mint ismeretes, a tavalyelőtti egymilliárd és a tavalyi kétmilliárd után az idén a kormány hárommilliárd forintot különített el szociális tüzelőanyag-vásárlásra, hogy azok a mélyszegénységben élő családok is fához jussanak, akiknek erre nem telik. Az intézkedés jelentős mértékben csökkentheti az olyan kihűléses halálesetek számát, amelyekben az érintettek saját, fűtetlen lakásukban fagynak meg.

A támogatást valamennyi, ötezer fő alatti település igényelhette, ha vállalta, hogy a tüzelőanyag-elosztásnál előnyben részesíti az aktívkorúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságcsökkentési támogatásra vagy lakásfenntartási támogatásra jogosultakat, illetőleg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat, s ezt rendeletben is rögzíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.