Kunos Péter kötődhetett a pályázathoz

A pályázat ügyében Kunos Péter, valamint Frölich Róbert és felesége is közbenjárt.

2015. 01. 08. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez újabb kérdéseket vet fel a pályázat tisztaságával kapcsolatban, függetlenül attól, hogy Kunos Péter (akit egyébként korábban az Agrobanknál történt visszaélések miatt börtönbüntetésre ítéltek) az ügyben a minap úgy nyilatkozott, minden gyanú alaptalan. Mint arról beszámoltunk, a Mazsihisz november 25-én zárt, meghívásos pályázatot hirdetett a beléptetőrendszer működtetésére. A kiírás szerint december elsejéig kellett beadni az ajánlatokat, ám három pályázat is érkezett. Értékelésükben egy projektbizottság járt el, amely meglepetésre azt a Kosoa Kft.-t juttatta tovább, amelyet a közhiteles cégadatbázis szerint november 27-én, két nappal a pályázati kiírás után jegyeztek be.

A pályázat ügyében ráadásul Kunos Péter, valamint Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga menesztett főrabbija és felesége is közbenjárt. A lapunk birtokába került hanganyag szerint feltehetően nekik is érdekük fűződhet az egyik beléptetésre pályázó vállalkozáshoz. A főrabbi és felesége ugyanis egy december elsejei felvételen arról beszélnek, hogyan kellene átalakítani a zsinagóga bejáratát, s hogy már a kőműves is megvan a munkához.

A lehetséges visszásságok okán Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója megszüntette Frölich Róbertnek és feleségének a szerződését, a Dohány utcai körzet azonban még aznap rendkívüli ülést tartott, amelyen a Dohány utcai zsinagóga „templomjáró közössége” megerősítette a menesztett főrabbit tisztségében. Ennek alapján a Mazsihisz vezetői bejelentették, alkalmazásba veszik és egyidejűleg tisztségébe helyezik Frölich Róbert főrabbit a Dohány utcai zsinagógai körzet főrabbijaként. A lépésre válaszul a BZSH ügyvezetője úgy reagált, hogy a Mazsihisz alapszabálya szerint a rabbit a fővárosi hitközségnek kell kineveznie.

A Frölichnek való felmondás hatalmas indulatokat kavart, de eddig senki nem kérte nyilvánosan, hogy a rabbi tisztázza magát. Helyette Radnóti Zoltán rabbi a minap durva, személyeskedő hangvételű levélben szólította fel lemondásra a BZSH ügyvezető igazgatóját. „A budapesti zsidóság nevetve és dühöngve figyelt téged. A kétes ügyeidet, a kétes származásodat és mindent, ami hozzád és barátaidhoz kötődött” – idézte a dokumentumot a Népszabadság.

Ezzel szemben Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője tegnap levelet juttatott el a Mazsihisz és a BZSH vezetőihez, amelyben nyomatékosította, hogy a Talmud szerint a rabbi viselkedése egy angyaléhoz kell hasonlatos legyen, ruhája és viselkedése minden szégyenfolttól mentes kell hogy legyen, a közösségtől adományokból gyűjtött pénzzel a lehető legnagyobb felelősséggel kell eljárnia, hogy tisztessége iránt még a gyanú se merüljön fel. Oberlander Báruch tavaly nyáron egy állásfoglalásban védelmébe vette Schwezoffot, akit a közösségen belül sokan támadtak, miután megválasztása után napvilágra került, hogy korábban egy ideig transzvesztita előadóként és egy katolikus plébánia kántoraként is tevékenykedett. A rabbi nyomatékosította, hogy „eleve tilos mások vétkeinek és hibáinak felemlegetése és kibeszélése”, és „különösen tilos egy megtért ember korábbi vétkeit felemlegetni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.