Nemi erőszak miatti eljárások

A szexuális bűncselekményekkel vádoltak döntő többségét elítélték.

Győr Ágnes
2015. 01. 06. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél év alatt 984 szexuális bűncselekmény miatt indult ügyben hirdettek ítéletet a bíróságok Magyarországon. Az eseteknek körülbelül tíz százalékában (101 ügyben) született felmentő ítélet, azaz majdnem 90 százalékban bűnösnek bizonyultak a terheltek. Az erőszakot elkövetők 17,6 százaléka fiatalkorú, azaz 14 és 18 év közötti volt – tudta meg lapunk az Országos Bírósági Hivatal által elküldött, 2011-től 2014 első fél évének végéig terjedő időszakra vonatkozó statisztikákból.

A kifejezetten nők sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében erre az időszakra vonatkozóan az ORFK a következő adatokat közölte szerkesztőségünkkel: 2011-ben országszerte ilyen ügyekben összesen 378 rendőrségi eljárás indult (186 esetben erőszakos közösülés, 192 szemérem elleni erőszak miatt). Ugyanebben az évben a nők sérelmére elkövetett bűncselekmények gyanúja nyomán indított nyomozások közül összesen 238 zárult vádemeléssel.

2012-ben országszerte 405 ügyben indult nyomozás (188 esetben erőszakos közösülés, 217 esetben szemérem elleni erőszak miatt). A vádemeléssel végződő nyomozások száma 254 volt. 2013-ban az új büntető törvénykönyv hatálybalépése nyomán a szexuális bűncselekmények 3 új kategóriáját is bevezették az erőszakos közösülés és a szemérem elleni erőszakon kívül.

Nem vesztette el a fejét a volt rendőr

Egy 17 éves győri lányt erőszakolt meg egy 28 éves férfi január 3-án este – közöltük tegnap. Az elkövetőt egy volt rendőr, a lány apja fogta el, aki a korábbi hírekkel ellentétben nem bántalmazta súlyosan a támadót. Értesüléseink szerint a lány édesapja éppen rendőri múltja miatt nem vesztette el a kontrollt. Úgy tudjuk, dulakodás történt, a férfit a korábbi egyenruhás a földre vitte, majd megvárta a rendőrök érkezését. A sopronkőhidai fegyházból frissen szabadult elkövető ellen tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást.

 

 

Ezek a kapcsolati erőszak, a szexuális erőszak és a szexuális kényszerítés. A rendőrségtől lekért statisztikák alapján 2013-ban összesen 409 esetben indult nyomozás nők ellen elkövetett erőszak gyanújával (186 erőszakos közösülés, 181 szemérem elleni erőszak, 4 kapcsolati erőszak, 28 szexuális erőszak, míg 10 szexuális kényszerítés gyanúja miatt). Összesen 256 esetben történt vádemelés (107 erőszakos közösülés, 127 szemérem elleni erőszak, 3 kapcsolati erőszak, 14 szexuális erőszak és 5 szexuális kényszerítés miatt folyó ügyben). Az ORFK jelezte, hogy a 2014. évi adatokat illetően egyelőre nem rendelkeznek a teljes évre kiterjedő számsorokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.