Nincs napirenden a gyülekezési törvény módosítása

A rendszerváltozás fontos értéke a szabadság, amelyhez a kormány ezután is ragaszkodni fog – mondta L. Simon László.

MA
2015. 01. 07. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes Gulyás Gergely az egyéni véleményét fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van – mondta L. Simon László, utalva párttársa, Gulyás Gergely december 31-ei Népszabadság-interjújára, amelyben a politikus, a parlament alelnöke a gyülekezési törvény esetleges módosításáról beszélt.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tájékoztatóján hangsúlyozta: a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye és értéke, hogy a gyülekezési joggal szabadon, korlátozás nélkül élhetnek a magyar állampolgárok.

Bár az elmúlt 25 évben, politikai hovatartozástól függően, sok mindenben volt vita Magyarországon – folytatta –, „egy dologban viszont valamennyien biztosak vagyunk”, hogy a rendszerváltozás egyik legfontosabb értéke a szabadság, amelyhez a kormány ezután is ragaszkodni fog. L. Simon László egyértelművé tette: a kormányzatban koncepcionális szinten sem volt szó a gyülekezési törvény módosításáról, az nincs napirenden, nincs is rá szükség.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kabinetnek ne lenne véleménye arról, hogyan élnek vissza néhányan a gyülekezési joggal – mondta, példaként említve erre a Parlament előtti Kossuth Lajos téren zajló „sátorozási akciót”. Ám ez nem igényli a gyülekezési törvény módosítását – jelentette ki az államtitkár, úgy fogalmazva: „abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek”.

A Fidesz-frakció teljesíteni fogja Schiffer András ötpárti egyeztetésre vonatkozó kérését bármilyen, a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtását megelőzően – közölte Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke.

 

A fideszes politikus közleményében arra reagált, hogy az LMP társelnöke, frakcióvezetője szerdán felszólította a kormányt, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit „ne próbálja meg erőből újraalkotni”.

Ha mégis születne a törvény módosítását kezdeményező egyéni képviselői indítvány, akkor ő azt nem támogatná – jelezte L. Simon László, megjegyezve, hogy a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János is ezen az állásponton van. Az államtitkár ugyanakkor biztos benne, hogy a Fidesz-frakcióban nem is fog megfogalmazódni a gyülekezési jogot korlátozó elképzelés.

Az útdíj miatti országos útblokád tervét firtató kérdésre L. Simon László azt válaszolta: a jogszerűség a kérdés. A jogszerűtlen cselekedetektől tartózkodni kell, ám ha egy előre bejelentett demonstráció jogszerű, akkor a hatóságoknak – a törvényeknek megfelelően – segíteniük kell a lebonyolítást.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke az említett Népszabadság-interjúban arról beszélt, hogy változtatni kellene a gyülekezési törvény szabályain. Kifejtette: az elmúlt huszonöt év tapasztalata és szakmai viták mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyeket tisztázni kellene, és amelyek rendezetlensége a jogalkalmazást nehezíti meg mind a rendőrség, mind a bíróság számára. Azt is mondta, hogy a gyülekezési törvény szabályain nem a demonstrációk miatt kell változtatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.