Ők tapsoltak a görög szélsőbal győzelmének itthon

Az LMP, az Együtt, a PM, a Jobbik és a Munkáspárt 2006 is gratulált a görög radikális baloldali Sziriza pártnak.

VZ
2015. 01. 26. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP társelnökei hétfői közleményükben az eredményt úgy értékelték: a görög választópolgárok határozottan kijelentették, hogy jövőjüket nem a megszorítások politikájában látják. Schiffer András és Szél Bernadett szerint a Sziriza pártszövetség győzelme azt is meg fogja mutatni, hogy a rendszerkritikus pártok képesek kiharcolni a valódi nemzeti szuverenitást, ellentétben a neoliberális gazdaságpolitika fogságában lévő kormányokkal.

Az LMP sürgeti a dél- és kelet-európai uniós tagországok szorosabb együttműködését, mondván, ezeknek az államoknak sok szempontból hasonló helyzetben hasonló problémákkal kell megküzdenie.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja képviseletében Hajdu Nóra elnökségi tag az MTI-nek azt mondta, hogy Görögország várhatóan nehezen kormányozható lesz, hiszen a győztes koalíciós partnere az a jobboldali Független Görögök (ANEL) nevű párt lesz, amellyel csak az EU-kritikusságuk közös.

Az Együtt politikusa pozitív fejleményként értékelte, hogy a „görög társadalom elköszönt a három évtizede uralkodó korrupt gazdasági elittől”, ugyanakkor szerinte a későbbiekben a görög választás Magyarországnak is fontos üzenete az lesz, hogy csak akkor lehet tartós sikert elérni, ha a populista, megszorításellenes retorikával szemben egy fenntartható növekedést eredményező gazdaságpolitika valósul meg.

A Jobbik hétfőn közölte, hogy üdvözli az euroszkeptikus görög kormányt. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az euroszkeptikus erők meggyőző szavazati aránya intő jel a szegényebb tagállamokat gyarmati sorba taszító európai eliteknek, valamint az őket kiszolgáló korrupt politikai erőknek.

A neoliberális gazdaságpolitika erőltetésével hazájukat egyre mélyebb válságba hajszoló korábbi görög váltópártok bukása a Jobbik szerint bebizonyította, hogy a nagytőke érdekeit nem lehet többé az állampolgárok érdekei elé helyezni – hangsúlyozta.

A PM vasárnap küldött közleményt az MTI-hez, amelyben az új baloldal – melyet barátaiknak neveztek – történelmi sikereként értékelte az eredményt. „A Sziriza hordozza milliók reményét, hogy van kiút az érzéketlen megszorítások politikájából, és hogy nem a szegényeket eltaposva lábal ki az ország a véget nem érő válságból” – olvasható a kommünikében.

Az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Sziriza párt példája megmutatja, hogy van alternatívája annak az embertelen, korrupt politikának, amely tömegesen szegényíti el Európa népeit – köztük honfitársainkat is. Ugyanakkor az is tanulság, hogy a neoliberális „baloldal” ideje is lejárt, és csak idő kérdése, hogy Európában és Magyarországon is „leváltsuk a kapitalizmust erőltető politikai erőket” – fogalmaznak.

A hétvégi görögországi választásokon a legtöbb voksot szerző radikális baloldali Sziriza párt a jobboldali Független Görögök (ANEL) párttal köt koalíciót – közölte hétfőn az utóbbi párt vezetője –, miután a baloldali politikai erőnek nem sikerült megszereznie az abszolút parlamenti többséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.