Országvédelem Mezőkövesden

A február 11-e és 13-a között tartandó ülésen az országvédelmi akcióterv mellett, szó lehet a vezető fideszes politikusok közötti vitákról is.

Szilágyi Richárd
2015. 01. 03. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frakció- és kormányközeli forrásokból megtudtuk azt is, hogy a Rogán Antal frakcióvezető által előzetesen közöltekhez képest egyéb kiemelt témákat is napirendre vesznek majd. Ezek sorában a devizahitelek végleges elszámolását érintő és a forintosítással kapcsolatos kérdéseket is áttekintik. Forrásaink hangsúlyozták: a sajtóban megjelent, sikertelen találgatásokkal szemben a hagyományosan zárt ajtók mögötti ülés helyszíne és időpontja sem „titkos”, az ott született döntésekről tájékoztatják majd a közvéleményt.

Ismert, Rogán Antal évértékelő interjújában beszélt arról, hogy a „Kelet-Magyarországra tervezett” évadnyitó tanácskozáson országvédelmi akcióterv, országfejlesztési koncepció és egységes családtámogatási terv megalkotására készülnek. A Fidesz frakcióvezetője 2015 egyik fontos feladatának nevezte az úgynevezett országvédelmi akcióterv kidolgozását, mert szerinte a kormány és a parlament némileg védtelen a Magyarországot érő „külső támadásokkal” szemben.

Arra a kérdésre, hogy az országvédelmi akcióterv tartalmaz-e majd válaszlépést az amerikai kitiltási ügyre, azt felelte: ez is az egyik eleme lehet, de nem a legfontosabb.

Mezőkövesden összefoglalják a következő három év fő családpolitikai intézkedéseit, benne a már ismert lépésekkel, a kétgyermekes családok adókedvezményének megduplázásával és a lakástámogatások kibővítésével. Rogán Antal tájékoztatása szerint emellett egy országfejlesztési koncepcióról is tárgyalnak, mivel a 2014 és 2020 közötti EU-támogatások 60 százalékából a gazdaságot fogják fejleszteni annak érdekében, hogy erős hazai termelőszektor legyen minél erősebb magyar beszállítói háttérrel. Téma lesz a rezsicsökkentés tartóssá tétele, vagyis a köztulajdonban lévő rezsiszolgáltató felállítása.

A várhatóan háromnapos tanácskozáson – akár a nem hivatalos program részeként – szóba kerülhetnek a Fidesz vezető politikusai közötti viták és azok kezelése. A korábbi tanácskozások menetrendje alapján arra lehet számítani, hogy az első este várhatóan Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatja a kormánypártok országgyűlési képviselőit az elmúlt időszak kormányzati döntéseiről, illetve a tavaszi parlamenti ülésszak várható feladatairól. A második napon folytatódhatnak az előző éjjel megkezdett viták, míg a zárónap délelőttjén szakpolitikai egyeztetéseket tartanak. A frakciószövetség vezetői várhatóan ezután tájékoztatják majd a nyilvánosságot a tanácskozáson meghozott döntésekről.

A Fidesz és a KDNP országgyűlésiképviselő-csoportjai a 2010-es – majd a 2014-es – választási győzelem óta minden alkalommal kihelyezett üléssel készültek az éppen aktuális parlamenti ülésszakra. A tavalyi választási győzelem után szeptemberben Tapolcán volt frakcióülés, ahol a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási törvényjavaslat tartalmát véglegesítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.