Páratlan érték a felújított parcella

A Kozma utcai temető katonasírjait a Mazsihisz felügyelete mellett rekonstruálták.

Győr Ágnes
2015. 01. 29. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Művészet-, kultúr- és harctörténeti szempontból is rendkívül jelentősek azok a hősi sírok, amelyeket a közelmúltban a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) szakmai felügyelete alatt a Honvédelmi Minisztérium újított fel a Kozma utcai temetőben – mondta lapunknak Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri elnöke. Az intézményvezető kifejtette, hogy az általa szerkesztett, zsidó temetőkről szóló képzőművészeti kiadvány összeállítása kapcsán figyelt fel először tíz éve a mintegy háromszáz zsidó katona sírjára. A parcella az elnök emlékei szerint akkoriban olyan állapotban volt, hogy szinte meg sem lehetett közelíteni. A benőtt sírok alapján látszott, hogy az ott nyugvó katonáknak nincsenek már hozzátartozóik.

A parcella felújítására 2011-ben 200 millió forintos keretet biztosított a kormány. Ebből az összegből a szóban forgó sírokon kívül a Kozma utcai zsidó temetőben található első világháborús áldozatoknak állított emlékművet is felújították, valamint több sírt a Farkasréti temetőben. A Kozma utcai zsidó temető hősi parcellájában található háromszáz sír közül körülbelül százat már nem lehetett restaurálni. Helyükre ezért az eredetiekhez hasonló, mészkőből készült sírköveket készíttettek. A felújítási és kivitelezési munkákat a vallási előírások betartásával végezték el, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) felügyelt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és miben vesztették életüket a parcellában nyugvó katonák. Ennek a kiderítésén a honvédelmi tárca megfelelő osztálya dolgozik. Az intézet elnöke nyomatékosította, hogy a felújított parcellában hősök fekszenek, akik életüket adták Magyarországért, és ez a legfontosabb üzenet. A sírok ünnepi felavatásán hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy felfoghatatlan az az út, amely az első világháború magyar zsidó katonáinak hősiességétől a koncentrációs táborokig vezetett.

Nincs konszenzus

A Népszabadság információi szerint a Sorsok Házának építését márciusig befejezik, az azonban, hogy mikor nyithat meg az emlékközpont, továbbra is attól függ, mikor sikerül konszenzusra jutni a kiállítás tartalmáról a zsidó szervezetekkel. A lap úgy tudja, hogy az ügyben az egyeztetés napokon belül folytatódik. A Mazsihisz a Sorsok Háza ügyében időközben összeállított egy szakértőkből és tudósokból álló munkacsoportot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.